In contextul dificultatilor intampinate in pandemie si pentru redresarea intregului domeniu, sectorul HoReCa a solicitat Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut in urmatorii 3-5 ani, ca masura compensatorie pentru pierderile suferite de aceasta industrie in timpul pandemiei.
Anuntul a fost facut recent de Daniel Mischie, presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), in cadrul unei conferinte de presa.
"Exista in momentul de fata discutii cu reprezentantii Guvernului pentru despagubiri, compensari, atat pe Legea 224, respectiv 20% din diferenta cifrei de afaceri 2020 versus 2019, dar suntem in discutii si pentru despagubiri, compensari aferente perioadei in care industria a fost restrictionata si inca este in anul 2021. Aceste despagubiri ar trebui sa fie sub forma diferentei de cifra de afaceri sau am venit cu o propunere prin care, avand in vedere deficitul de personal si criza de forta de munca din aceasta industrie, angajatii sa beneficieze de zero taxe pentru salariu minim brut pe economie pentru 3-5 ani, acesta putand fi un test si la nivel national", a explicat Mischie, citat de Agerpres.
In replica, potrivit aceleiasi surse, Paul Ene, secretar de stat in Ministerul Economiei, a precizat ca sectorul HoReCa ar putea fi inclus intr-un proiect-pilot privind aplicarea acestei masuri incepand de anul viitor.
"Legat de propunerea celor de la HORA privind zero taxe pe salariul minim in industria HoReCa, coalitia de guvernare si-a asumat prin programul de guvernare ca, in functie de cum va arata bugetul la anul, sa avem un domeniu-pilot in care sa aplicam aceasta masura. Noi, la Ministerul Economiei, ne dorim ca zona HoReCa si turismul sa faca parte din acest domeniu-pilot pentru a sustine si a arata ca este o masura buna pentru intreaga economie", a declarat Ene, conform sursei amintite.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<