Asa se face ca un studiu recent realizat de GfK Romania, arata ca tichetele de masa sunt unul dintre acele beneficii preferate de angajati. In acest context, este evident ca bonurile cadou si cele de masa aduc cea mai mare satisfactie salariatilor.
"Trei din patru angajati care primesc tichete de masa le considera ca fiind esentiale pentru ei. Companiile care isi motiveaza salariatii prin tichete valorice se declara in proportie de 96% multumite...citeste mai multe despre tichetele de masa aici >>>
O analiza realizata de Academia Romana – Centrul de Cercetari Financiare si Monetare „Victor Slavescu”, preluata de Mediafax, arata ca un leu investit in tichetele de masa aduce incasari la buget in valoare de 40 de bani. De asemenea, pentru un leu de contributii sociale scutite de la plata economia primeste aproape 4 lei.
Ghidul HR-istului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Studiul mai releva o informatie fundamentala pentru piata muncii din Romania. La fiecare 25 de noi beneficiari ai tichetelor de masa se va creea un loc de munca in sectorul agroalimentar, retail sau horeca.
Este vorba despre toate tichetele valorice, dar cu precadere tichetele de masa, care au fost analizate in perioada 2014-2017.
Asa se face ca acestea sunt foarte eficiente in ceea ce priveste generarea de consum, locuri de munca noi, dar si incasari la buget.
Doar in 2016, tichetele de masa au generat 5,7 miliarde de lei si au dus la crearea a nu mai putin de 104.440 locuri de munca si un consum total de 8,4 miliarde de lei.
Bugetul public primeste venituri bugetare echivalente cu o rata de impozitare de circa 40%, mai mare decat eficienta tuturor impozitelor si contributiilor sociale actuale, mai arata analiza citata.
Daca toti bugetarii ar primi tichete de masa (la valoarea actuala de 15 lei pe zi) in locul indemnizatiilor de hrana (in valoare anuala de doua salarii minime brute pe economie) bugetul public ar castiga 1,4 miliarde de lei, in cursul anului urmator.
Studiul denumit "Impactul economic, social si financiar al sistemului tichetelor valorice" s-a desfasurat pe perioada octombrie-noiembrie 2017, avand la baza date economice si statistici din perioada 2009-2017.