Astfel, in perioada iunie-septembrie 2016, inspectorii de munca si inspectorii antifrauda din cadrul ANAF vor desfasura o ampla actiune pentru prevenirea si combaterea muncii nedeclarate si subdeclarate.
Ce domenii vor fi vizate?
Prin controalele din cadrul operatiunii Cronos, vor fi verificate firmele din urmatoarele domenii; confectii, constructii, paza si protectie, curatenie, alimentatie publica, silvicultura, transport, comert, arhivare si depozitari.
Potrivit declaratiei inspectorului general de stat, Dantes Nicolae Bratu, in aceste domenii se intalnesc cele mai frecvente cazuri de munca la negru.
Operatiunea Cronos va presupune doua elemente majore:
Portal Codul Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
- sanctionarea angajatorilor pentru utilizarea fortei de munca fara forme legale sau subdeclararea nivelului real de salarizare
- informarea salariatilor si a angajatorilor cu privire la drepturi, obligatii si riscurile la care se expun
In urma celor mai recente controale efectuate la nivel national, inspectorii de munca au aplicat amenzi in valoare de peste 400.000 de euro si au fost depistate peste 160 de persoane care lucrau la negru.
Cel mai mare procent din sanctiunile aplicate de Inspectia Muncii reprezinta amenzi pentru munca la negru. In acest sens, au fost sanctionati peste 420 de angajatori si s-au facut 6 propuneri de cercetare penala.
In ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca, au fost sanctionati nu mai putin de 812 angajatori si urmeaza sa fie cercetate 79 de evenimente.
Sursa: inspectiamuncii.ro