Noua lege a pensiilor - formula de CALCUL pentru a determina cuantumul pensiei

Mara Dobrin
Mara Dobrin
23 August 2024
23 August 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
noua lege a pensiilorformula de calcul legea pensiilor
Noua lege a pensiilor - formula de CALCUL pentru a determina cuantumul pensiei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta. 

Valoarea punctului de referinta
 

La determinarea cuantumului pensiei fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului. Valoarea punctului de referinta reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrarii in vigoare a prezentei legi si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara, respectiv nivelul 25.

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>

La data intrarii in vigoare a Legii nr. 360/2023, valoarea punctului de referinta este de 81 de lei. Incepand cu anul 2025, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual, la inceputul fiecarui an, in luna ianuarie, cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.

In situatia in care unul dintre acesti indicatori are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de referinta se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.

In situatia in care acesti indicatori au valori negative se pastreaza ultima valoare a punctului de referinta. In anul 2024, valoarea punctului de pensie prevazuta pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majoreaza cu 13,8% si este de 2.032 de lei.

Incepand cu anul 2025, procentul de majorare rezultat din aplicarea indicatorilor nu poate fi mai mare decat procentul de crestere al veniturilor din contributiile de asigurari sociale la buget sau rata medie anuala a inflatiei din ultimii 2 ani, indicatori definitivi, cunoscuti in ultimii 2 ani anteriori, comunicati de Institutul National de Statistica, situatie in care se acorda procentul cel mai avantajos.

Numarul total de puncte realizat de asigurat se obtine din insumarea punctajelor anuale ale acestuia si a numarului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate intr-un an calendaristic.

Puncte de stabilitate 
 

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acorda un numar de puncte de stabilitate astfel:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani...continuarea in lucrarea ghid practic Noua lege a pensiilor, care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii, DETALII AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]