Mai rau decat numeroasele modificari aduse Codului fiscal este faptul ca OUG prevedea cresterea contributiilor de asigurari pentru toti salariatii din Romania.
UPDATE: Ministerul de Finante dezminte informatiile din presa si neaga existena unui astfel de proiect! De asemenea, MFP aminteste ca are ca obiectiv sprijinul contribuabililor si al mediului de afaceri.
Mai exact, OUG prevedea majorarea CAS de la 10,5% la angajat (si 15,8% la angajator) la 21,7% la angajat. Adica angajatorul nu ar mai fi platit deloc contributii pentru salariatii sai.
In schimb, aceeasi ordonanta prevedea ca angajatorii ar fi fost obligati sa creasca salariile brute cu 21% pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie, iar pentru celelalte salarii, angajatorii vor fi obligati sa faca majorari cu 2.815 lei, potrivit propunerilor OUG.
Liderii sindicali au amenintat cu proteste in cazul in care Guvernul va aproba proiectul de ordonanta transmis spre avizare de Ministerul Finantelor.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
"Aceasta masura nu va face decat sa accentueze si, in acelasi timp, va crea tensiuni sociale suplimentare intre sectorul economic si public. Luni ne intalnim pentru a analiza acest lucru, dar cel putin eu personal eu sunt impotriva, ramane decizia colegilor mei ca sa o ia, dar probabil intrucat ii va afecta direct la valoarea salariilor nete pe marea majoritate, intrucat inca o data se face o discriminare intre politica pentru capital si structura respectiva, intrucat se va pune sub semnul intrebarii viitorul sistemului de pensii pilonul I si a sistemelor de asigurari sociale in general, ne vom opune probabil la un asemenea mecanism. Mai mult, vom iesi in strada pentru ca, de fapt, acest lucru va afecta profund sistemul si viitorul nu numai pentru persoanele de acum, dar mai ales pentru generatia urmatoare", a declarat presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.