Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Principiile si cerintele realizarii unui sistem de salarizare eficient

sistem de salarizaresarcinisalarizare

Pentru crearea unui sistem de salarizare eficient si echitabil trebuie sa luati in considerare urmatoarele 8 principii si cerinte:

1. Salariul trebuie sa reflecte un nivel egal pentru munca egala.

În cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii.

Pentru munca egala sau de valoare egala este interzisa orice discriminare bazata pe criteriul de sex  cu privire la toate elementele si conditiile de remunerare.

Echitatea se  realizeaza  in principal  sub  doua aspecte:
- prin sistemul de salarizare implementat;
- prin corectitudinea cu care sistemul de salarizare este aplicat.

2. Dinamica (nivelul de crestere a) salariului trebuie corelata cu evolutia productivitatii muncii si, respectiv, sa fie situata sub aceasta.

3. Salariul trebuie sa fie rezultatul negocierii dintre angajat si angajator.

Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

4. Veniturile salariale incasate trebuie sa fie confidentiale. Acest lucru este necesar atat pentru a proteja firma de competitori, cat si pentru a se evita situatiile conflictuale care pot aparea din intelegerea gresita a raporturilor contractuale.

Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.

În scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu angajatorul (art. 163 din Codul muncii, republicat).

5. Contributia suplimentara a unui salariat la atingerea obiectivelor (la nivel de post, departament sau  firma)  trebuie  intotdeauna  recompensata, astfel incat sa nu existe banuiala ca efortul suplimentar nu este rasplatit.

6. Orice angajat trebuie sa cunoasca sistemul de salarizare inaintea desfasurarii oricarui tip de activitate.

Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.

7. Castigul  salarial  trebuie  sa  acopere  minimul necesar pentru ca angajatul sa rezolve satisfacator  nevoile familiei; in caz contrar, acesta va fi permanent distras de la munca lui, in cautarea de noi solutii pentru a obtine venituri suplimentare din afara firmei.

8. Angajatorul are obligatia legala de a garanta in plata  un  salariu  brut  lunar  cel  putin  egal  cu salariul de baza minim brut pe tara pentru un program complet de lucru in medie de 170 ore.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. În cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se  calculeaza  prin  raportarea  salariului  de  baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.

Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul  in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea  din  motive  neimputabile  acestuia, cu exceptia grevei.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.

Pentru salariatii carora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munca, le asigura hrana, cazare sau alte facilitati, suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara prevazut de lege.

Folositi sistemul de salarizare pentru a asigura realizarea obiectivelor firmei, in conditii de eficienta ridicata si de mobilizare maxima a personalului.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sistem de salarizaresarcinisalarizare

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 06 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Principiile si cerintele realizarii unui sistem de salarizare eficient Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Program de lucru cu ore de zi si ore de noapte. Revisal. DocumenteIntrebare: Societatea a decis ca o parte din angajati sa presteze activitate in intervalul orar 15:30 - 24:00 ( pauza de masa este de 30 min ) prin rotatie o saptamana de dimineata si una dupa amiaza. Mentionez ca programul de functionare a societatii este de luni pana vineri 07:30 -17:30. Va rog sa ne mentionati: ce autoritati trebuie instiintate, ce documente trebuie intocmite, cum vom trece programul de lucru in Revisal si cum trebuie platiti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Reducerea saptamanii de lucru. Activitatea trebuie sa fie redusa cel putin 30 de zile lucratoareIntrebare: Datorita reducerii temporare a activitatii si reducerea comenzilor, firma poate aplica simultan in aceeasi perioada doua masuri de suspendare a CIM, pentru unele departamente somajul tehnic iar pentru alte departamente si sectii saptamana redusa de la 5 zile la 4 zile (respectand conditia de perioada). Ziua libera neplatita poate fi stabilita diferit ( de ex: luni o parte din salariati si vineri ceilalti salariati). Daca intervine mai repede redresarea decat s-a previzionat si s-a inscris in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori

Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"
CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 

 
 
  
Alerta Coronavirus - Masuri de preventie pentru Angajatori
Descarcati gratuit Raportul Special

"CORONAVIRUS - Ghid de MASURI URGENTE pentru Angajatori. Reguli impuse pentru fiecare firma"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]