Potrivit unui nou proiect propus de Ministerul Sanatatii si care se afla actualmente in dezbatere publica, angajatorii ar putea plati o contributie calculata diferit la sistemul de sanatate, de 5,2% din salariul mediu pe economie calculat in acest moment la 2.117 lei.
Asa cum se stabileste in proiect, in cazul in care acesta va fi adoptat, se vor aplica urmatoarele cote procentuale pentru sistemul de sanatate:
- 5,5% pentru asigurat;
- 5,2 % pentru angajator, valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica decat 5,2% aplicata la un salariu mediu brut pe tara, lunar, pentru fiecare angajat;
- 5,5% pentru asiguratii cu plata contributiei din alte surse; valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica decat 5,5% aplicata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Se schimba astfel baza de calcul care va tine cont de salariul mediu brut pe tara in loc sa se ia in calcul salariul stabilit prin contractul de munca. In consecinta, angajatorii ar putea plati contributii de trei ori mai mari la sanatate decat platesc in prezent pentru un salariu minim brut.
Se modifica legislatia si pentru cei care isi platesc contributia la sanatate din alte surse decat salariile, astfel ca noua cota care ii vizeaza pe acestia nu poate fi mai mica decat cota de 5,5% aplicata la un salariu de baza minim brut pe tara (700 de lei, in 2012), lunar.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariata insarcinata. Masuri de protectieIntrebare: Am o salariata insarcinata care, pe baza unei recomandari medicale legale emise de medicul curant, trebuie sa isi reduca programul de lucru de la 8 ore pe zi, la 6 ore pe zi din cauza riscurilor asociate sarcinii. Aceasta recomandare prevede explicit ca reducerea programului de lucru nu ar trebui sa afecteze drepturile salariale si contractuale ale salariatei. Avem rugamintea sa ne confirmati: 1.Care sunt pasii legali si procedurali pe care trebuie sa ii urmeze angajatorul pentru a implementa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu fara plata. Revisal. Suspendare CIMIntrebare: Un salariat al societatii a solicitat printr-o cerere de concediu trei zile de concediu fara plata, astfel: 24.12.2024, 27,12.2024, 31.12.2024. Angajatorul aproba cererea, conform art. 153 din Codul muncii, se intocmeste decizia si contractul va fi suspendat in temeiul art. 54 din Codul muncii. Cum voi inregistra in Revisal aceste zile de concediu fara plata? 1. data inceput suspendare: 24.12.2024; data sfarsit suspendare: 24.12.2024; data incetare suspendare: prima zi de activitate a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<