Concedierea in situatia unui salariat inapt

22 Iunie 2012
22 Iunie 2012
HG 355/2007Codul munciiexpertiza medicalainaptapt conditionat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 In cazul in care medicul de medicina muncii pune avizul medical pe fisa de aptitudine de Inapt si Apt Conditionat, poate angajatorul emite in baza acestei fise, decizie de concediere conform art. 61 lit. c) Codul muncii ?

Ce obligatie ii revine angajatorului?

Va invitam sa urmariti filmarea pentu solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro



Raspuns: Conform art. 9 alin. (1) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile, ulterioare, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.

Concluziile examenului medical consemnate in fisa de aptitudini pot fi: apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt.

Potrivit dispozitiilor art. 61 lit. c) din Codul muncii , republicat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

Legiuitorul nu specifica cine sunt organele competente de expertiza medicala.

Inaptitudinea prevazuta la art. 61 lit. c) din Codul muncii , republicat, presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat, dar poate fi apt pentru prestarea altor activitati corespunzatoare unui alt post.

Art. 64 alin. (1) din Codul muncii republicat stabileste ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Angajatorul poate dispune concedierea salariatului in cazul in care acesta nu isi manifesta consimtamantul in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului cu privire la noul loc de munca oferit, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca.

Instantele de judecata nu au o practica unitara in aprecierea organelor competente de expertiza medicala. Unele instante apreciaza ca avizul de inapt a medicului de medicina muncii nu reprezinta decizie a organelor competente de expertiza medicala (in acest sens vezi Decizia Civila nr. 1178/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 1896/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale – www.jurisprudenta.org/), alte instante, dimpotriva apreciaza ca medicii de medicina muncii sunt organele competente de expertiza medicala (vezi Decizia civila nr. 124/R/2009 a Curtii de Apel Cluj, Sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori si familie - www.jurisprudenta.org/).

In concluzie, nu exista o practica unitara a instantelor de judecata in aprecierea organelor competente de expertiza medicala pe a caror decizie se poate intemeia concedierea salariatului in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii , republicat.

In ceea ce priveste aptitudinea conditionata a salariatului de a presta activitatea, art. 10 din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca in conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditionat". Asadar, in momentul in care pe fisa de aptitudini medicul de medicina muncii a specificat ”apt conditionat”, inseamna ca aceasta persoana este apta de munca, insa numai cu respectarea recomandarii prevazute de medic.

In Anexa 5 din HG 355/2007 , cu modificarile si completarile ulterioare, este prevazut modelul fisei de aptitudini, in care, in dreptul avizului medical dat de catre medicul de medicina muncii pentru fiecare dintre cele patru posibilitati (apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt) se vor arata si recomandarile medicului pentru fiecare dintre concluziile examenului medical. Prin urmare, in cazul unui salariat declarat apt conditionat in urma controlului efectuat de catre medicul de medicina muncii, angajatorul va urma recomandarile medicului.

Fata de aceste aspecte, apreciem ca angajatorul nu poate dispune concedierea in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii , republicat, a salariatului in privinta caruia in urma examenului medical s-a decis de catre medicul de medicina muncii aptitudinea conditionata in munca, ci va urma recomandarile medicului de medicina muncii.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]