Vom stabili mai jos in ce masura e obligatorie depunerea concediilor medicale la casa de asigurari de sanatate in conditiile in care total cuantum prestatii de suportat din bugetul FNUASS pentru concedii si indemnizatii in luna 10 din 2013 nu depaseste total contributii pentru concedii si indemnizatii calculate la fondul de salarii din luna 10.2013.
Mentionam ca in conformitate cu art. 6 alin. (3) indice 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical se depune la casele de asigurari sociale de sanatate, in a caror raza administrativ-teritoriala angajatorul isi are sediul social numai in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate bugetului Fondului national unic de sigurari sociale de sanatate.
Art. 1 alin. (3) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste ca, persoanele prevazute la art. 5 lit. a) si b) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa depuna la casele de asigurari de sanatate in a caror raza administrativ-teritoriala isi au sediul social, respectiv domiciliul exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical insotit de un centralizator al carui model este prevazut in anexa nr. 18, numai in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).
Exemplarul 2 al certificatelor de concediu medical se depune la casele de asigurari de sanatate si in situatia in care indemnizatiile aferente se suporta integral de catre angajator, conform art. 12 din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in situatia in care asiguratul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatii.
Asadar, angajatorul are obligatia sa depuna exemplarul 2 in trei situatii:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
1) solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
2) indemnizatiile aferente se suporta integral de catre angajator;
3) asiguratul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatii.
In cazul in care, in calitate de angajator nu va aflati in una dintre aceste situatii nu aveti obligatia depunerii exemplarului 2 al certificatului medical.
In speta, angajatorul nu se afla in situatia 1 daca nu se afla nici in situatia 2 si 3 nu are obligatia de a depune exemplarul 2.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro