Conform unei hotarari adoptate in data de 28 mai, cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate incepand cu data de 1 mai, informeaza Wall Street.
Din data de 1 februarie, cardul national de sanatate se va utiliza in paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale.
Astfel, se ofera acces sigur la servicii medicale pentru cei cca 800.000 de asigurati care inca nu au primit cardul national de sanatate.
Autoritatile considera ca prescriptia electronica si cardul vor realiza un duo esential prin care se va elimina frauda din sistem. Retetele vor fi verificate in mod optim si accesul pacientilor la serviciile corecte va contibui la eficienta sistemului national de sanatate.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consulta aici : Ordinul 581/2014 CNAS Norme privind dobandirea calitatii de asigurat
Atentie la faptul ca la inceputul anului 2015, pana cand se vor rezolva problemele referitoare la modul de functionare al cardului, decontarea serviciilor medicale se va face doar pe baza cardului de sanatate.
Cum dovedesti calitatea de asigurat pana la implementarea cardului national de sanatate?
Pana atunci, conform specialistilor, calitatea de asigurat se va efectua prin accesarea de catre unitatile medicale a Registrului unic de evidenta al asiguratilor prin programul pus la dispozitie de CNAS sau cu adeverinta de asigurari, conform Agerpres.
In mod concret, in Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat se arata ca dovada calitatii de asigurat se poate realiza prin doua cai:
- dovada se poate face electronic, prin verificare a calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
- daca persoana in apare in programul CNAS, este nevoie de un document justificativ, adeverinta. Se oloseste modelul prevazut in aneza la normele metodologice, eliberate de casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta se afla persoana, conform fiecare categorii de persoane, noteaza consultantul fiscal Irina Dumitrescu.