Concediul medical acordat salariatilor cu mai multe CIM

19 Iunie 2012
19 Iunie 2012
Codul munciicumul de functiiconccediul medicalFNUASScontracte de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Intrebare: In cazul unui angajat incadrat cu trei contracte individuale de munca semnate cu angajatori diferiti, unul cu 8 ore si celelalte doua cu cate 2 ore, concediul medical se va inregistra la toate cele trei firme?
 
Raspuns: In cazul contractelor de munca cu timp partial durata zilnica a timpului de munca de munca nu influenteaza stagiul de cotizare, acest stagiu nemaifiind supus regulii proportionalitatii. Odata cu abrograrea alin. (3) al art. 103 din Codul muncii republicat, incepand cu data de 08.07.2005, regula proportionalitatii stagiului de cotizare cu timpul efectiv lucrat nu se mai aplica. Intrucat art. 33 din OUG 158/2005 arata ca in situatia in care persoana isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, fiecare dintre acestia calculeaza indemnizatiile cuvenite, aceasta noua regula de calcul a stagiului de cotizare este utila in cazul unui cumul de functii.
 
Art. 72 din Normele de aplicare a OUG 158/2005 aprobate prin Ordinul 32/60/2006, asa cum a fost modificat prin Ordinul 430/2010, prevede ca pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. in aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul prescriptor.
 
Pe copiile certificatelor medicale se va inscrie „Conform cu originalul” si se va aplica stampila unitatii, parafa si semnatura medicului prescriptor, precum si, dupa caz, parafa si semnatura medicului sef de sectie, in cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile. Angajatorii platitori au obligatia respectarii evidentei obligatiilor de plata catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]