Solicitarea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate. Cum se recupereaza aceste sume de la FNUASS?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
29 Martie 2018
29 Martie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
indemnizatie concediu medical 2018fnuassindemnizatie de asigurari sociale de sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a va reaminti ca, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018 sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor OUG 158/2005, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), se recupereaza din bugetul FNUASS din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare.


Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributie de asigurari sociale de sanatate.

Cum trebuie sa procedeze companiile care vor sa recupereze banii aferenti indemnizatiei de concediu medical?

"Daca suntem platitori la 3 luni, cand se considera, pentru recuperare sume de la FNUASS, ca este termenul de depunere. Exemplu concret, am medicale aferente lunii noiembrie 2017. Noi am depus declaratiile pentru trimestru 4, pe 25 ianuarie. Care este termenul de la care se calculeaza cele 90 de zile?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Este demn de precizat ca potrivit art. 40 din OUG 158/2005, indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.

Cuantumul indemnizatiilor solicitate se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical.

Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul impreuna cu Cererea-tip privind solicitarea indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate, al carei model este prezentat in anexa nr. 9 (art. 60 din Normele de aplicare a OUG 158/2005, aprobate prin Ordinul 15/2018).

Conform art. 64 alin. (1) din Normele de aplicare a OUG 158/2005, sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc de catre angajatori angajatilor care au beneficiat de certificate de concediu medical si care, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 se suporta din bugetul FNUASS, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.

(2) Pentru recuperarea sumelor prevazute la alin. (1), angajatorul depune la registratura casei de asigurari de sanatate solicitarea scrisa, conform modelului prevazut in anexa nr. 10, la care se ataseaza Centralizatorul privind certificatele de concediu medical, prevazut in anexa nr. 1.

...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>

In acest context, indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.

Astfel, pentru luna noiembrie 2017, indemnizatiile pot fi solicitate in ianuarie 2018.



Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical?

Cum conform art. 15 din Legea nr. 3/2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018 este de 4.162 lei, baza de calcul al CAS datorat pentru indemnizatiile medicale era de 35% din suma de 4162 lei. La aceasta suma se aplica cota de 25% >>>



Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]