In cele ce urmeaza, va prezentam o serie de informatii cu privire la munca in strainatate efectuata de muncitorii romani.
Unde trebuie sa ma adresez atunci cand doresc sa beneficiez de dreptul la indemnizatia de somaj in baza celor doua Regulamente europene?
- Daca indemnizatia de somaj este solicitata in Romania, trebuie sa va adresati agentiei municipiului Bucuresti sau agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca de care apartineti cu domiciliul sau resedinta.
- Daca indemnizatia de somaj este solicitata intr-un alt Stat Membru, trebuie sa va adresati institutiei de asigurari de somaj din regiunea in care v-ati desfasurat activitatea sau, dupa caz, din regiunea in care isi are sediul angajatorul dvs.
Ce trebuie sa stiu inainte de a solicita acordarea drepturilor in baza prevederilor in materie de somaj ale Regulamentelor 1408/71 si 574/72?
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Nu orice lucrator migrant este inclus in campul personal de aplicare a Regulamentelor.
in raport cu nationalitatea, persoanele interesate trebuie sa fie:
- cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau Spatiului Economic European
- refugiati si apatrizi, care isi au resedinta pe teritoriul unuia din statele mentionate mai sus,
De asemenea, trebuie sa aiba calitatea de lucrator (salariat sau independent) si sa-si fi exercitat dreptul la libera circulatie, mai exact, sa-si fi desfasurat activitatea, de-a lungul carierei profesionale, in cel putin 2 State Membre.
De exemplu, un lucrator care domiciliaza in Romania dar a lucrat numai in Ungaria, nu poate beneficia de prevederile Regulamentelor comunitare. In schimb, aceste prevederi sunt aplicabile daca aceeasi persoana, pe parcursul carierei sale profesionale, si-a desfasurat activitatea, de exemplu, in Ungaria, Italia si Romania.
In ce state se aplica Regulamentul nr.1408/71?
Statele Spatiului Economic European si in Elvetia.
Spatiul Economic European este format din statele membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
Statele UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania,Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia,Suedia, Spania, Ungaria.
Sursa: ANOFM