Cand si in ce conditii se impoziteaza cheltuielie de combustibil?

18 Iunie 2012
18 Iunie 2012
Codul fiscalcheltuieli de combustibilcontractul de muncaavantajevenituri salarialeimpozittransportautoturism
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Art. 55 alin. (1) din Codul fiscal defineste veniturile din salarii drept toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
 
Sunt considerate avantaje, asa cum sunt ele prevazute in Codul fiscal:
- permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal (art. 55 alin. (3) lit. f) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal ;
- abonamentele pentru mijloacele de transport precum si permisele de calatorie pe diverse mijloace de transport (punctul 70 lit. c) si d) din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal ).
 
Potrivit prevederilor punctului 77 din Normele amintite, contravaloarea abonamentelor pentru mijloacele de transport in comun in cazul angajatilor a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii nu constituie un avantaj. Art. 55 alin. (4) lit. a) si f)  din Legea 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca din veniturile salariate nu fac parte si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, urmatorele sume:
- contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, astfel cum sunt prevazute in contractul de munca,
- contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
 
Avantajele acordate angajatilor si drepturile salariale acordate in natura sunt supuse impozitarii in fiecare lunca in care au fost acordate. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat vor fi anexate la statul de plata, potrivit dispozitiilor punctului 109 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Astfel, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, asa cum a fost negociata in contractul de munca, nu intra in categoria veniturilor impozabil. Din acesta categorie face parte contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului efectuat de societate cu mijloace proprii sau prin intermediul unor servicii de transport persoane, achizitionate de la terti.
 
Pentru situatiile in care transportul salariatilor la si de la locul de munca nu este asigurat de catre societatea in cauza, cheltuielile de transport fiind nedeterminate, contravaloarea combustibilului decontat salariatilor pentru a le acoperiri cheltuielile de transport intre domiciliul si locul de munca constituie avantaj de natura salariala si se include in veniturile salariale, caz in care aceste cheltuieli se impoziteaza conform dispozitiilor art. 57 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal. Daca insa autoturismele apartin sau se afla in folosinta societatii, ca urmare a incheierii unor contracte in  acest scop, contravaloarea combustibilului aferent kilometrilor parcursi in interesul afacerii, in conditiile stabilite de contractul de munca reprezinta, in apreceirea noastra, un avantaj de natura salariala.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]