Editorial, 05.01.2009 - Gabriela Chirazof
Pentru ca este pentru prima oara cand ne intalnim in noul an 2009, va urez un an asa cum va doriti si multa sanatate!
Astazi vom raspunde unui cititor care ne intreaba in paginile portalului despre procedura pe care trebuie sa o urmeze pentru a-si recupera carnetul de munca din posesia angajatorului care refuza sa i-o returneze la incetarea raporturilor de munca.
Pentru a va recupera carnetul de munca aveti doua posibilitati: sa va adresati inspectoratului teritorial de munca sau sa chemati in judecata angajatorul pentru obligarea eliberarii carnetului dvs. de munca.
Daca optati pentru prima varianta, puteti formula in scris plangere la inspectoratul teritorial de munca de la sediul angajatorului asupra refuzului acestuia de a va elibera carnetul de munca la incetarea raportului de munca. Inspectoratul va demara un control la angajator in urma caruia ii va pune in vedere acestuia sa va elibereze carnetul intr-un anumit termen.
Pentru recuperarea carnetului puteti recurge si la varianta actionarii in instanta a angajatorului aflat in culpa, caci va aflati in acest caz in prezenta unui conflict de drepturi care poate fi solutionat pe cale judecatoreasca. Pentru aceasta veti formula o cerere privind obligarea angajatorului la restituirea catre dvs. a carnetului de munca.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Cererea de chemare in judecata va trebui sa indeplineasca toate conditiile impuse pentru o astfel de actiune conform art. 112 din Codul de procedura civila. Astfel, cererea de chemare in judecata va cuprinde:
- numele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar. Daca locuiti in strainatate, veti arata si domiciliul ales in Romania, unde urmeaza sa vi se faca toate comunicarile privind procesul;
- numele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele acestuia si sediul profesional;
- obiectul cererii;
- aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
- aratarea dovezilor pe care se sprijina cererea;
- semnatura.
Puteti depune aceasta actiune direct la instanta competenta sau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Competenta de a solutiona plangerea impotriva angajatorului care refuza restituirea catre titular a carnetului de munca la incetarea raporturilor de munca este judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea care a luat masura respectiva, potrivit art. 8 alin. (2) din Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de munca.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
____________________________________________________________________