Iata una dintre intrebarile primite de redactia noastra cu privire la concediul de odihna:
Intrebare:
Avem un angajat al carui CIM a incetat pe 02 februarie 2015.
Angajatul solicita sa i se plateasca 20 de zile de concediu de odihna neefectuat, aferente anului 2015, motivand ca sintagma "se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic" a fost eliminata odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 12/2015.
Va rugam sa ne spuneti cum este corect sa calculam zilele de concediu neefectuat pentru anul in curs.
Raspuns:
Cu privire la recent modificarea Codului muncii in ceea ce priveste durata concediului de odihna facem urmatoarele precizari.
Avand in vedere prevederile alin. (4) ale art. 145 din Codul muncii potrivit carora: “La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata” este lesne de inteles de ce a fost abrogata prevederea alin. (2) potrivit careia durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Apreciem ca angajatorul stabileste durata efectiva a concediului de odihna anual prin contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Ori daca durata anuala a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare iar salariatul a lucrat doar o luna si nu un an, desigur ca va beneficia de concediu de odihna proportional cu activitatea prestata dintr-un an de activitate.
Prin urmare, chiar daca ipotetic toti salariatii pot avea un concediu de minimum 20 de zile lucratoare, in fapt durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata de salariat intr-un an calendaristic, ceea ce insemna ca se acorda proportional cu perioada lucrata din anul calendaristic.
Pe cale de consecinta rezulta ca nu toti salariatii vor beneficia efectiv de 20 de zile concediu de odihna pe an, ci doar cei care au lucrat un an integral.
Astfel, salariatului caruia ii inceteaza contractul de munca la data de 02.02.2015 ii vor fi compensate 2 zile de concediu de odihna.
Pentru o medie de 20 de zile lucratoare pe luna avem:
20 zile : 12 luni = 1,66 zile/luna
1,66 zile/luna x 1 luna = 1,66 zile CO
Prin urmare salariatul va beneficia de 2 zile de concediu de odihna pentru activitatea prestata in anul 2015.
Mai multe detalii despre concediile legale in Romania, in 2015, descoperiti AICI
"Aflati totul despre aceste modificari legislative, despre implicatiile lor si, in general, despre toate subtilitatile legislatiei privind concediile dintr-o lucrare de exceptie realizata de specialistii Rentrop & Straton: Ghid practic - Totul despre concedii! Este o lucrare completa, care va transforma intr-un specialist imun la orice truc al inspectorilor ITM veniti in control!"