Reduceri de pret in baza CIM. Ce consecinte apar pentru societatea de leasing de personal?

18 Iunie 2013
18 Iunie 2013
Contract de MuncaCIMreduceri de pretavantaje salarialeservicii leasing
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza mai jos cazul unei societati care presteaza servicii de leasing de personal si care pune la dispozitie angajatii proprii catre alte societati. Un client doreste ca pentru angajatii contractati de ei sa  acorde discount-uri pentru produsele pe care le cumpara din magazinul propriu; aceste discounturi vor fi impozitate ca si avantaj in natura.

Astfel, pentru firma care pune la dispozitie salariati si pe al carei stat de plata sunt acesti angajati contractati, vom vedea cum anume inregistreaza in contabilitate aceste discount-uri acordate de alta firma pentru angajatii proprii si care vor fi inregistrarile pentru salarii in acest caz.

De asemenea, vom vedea in baza carui document se vor inregistra aceste discount-uri in contabilitate.

Solutia consultantului:

Conform art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Totodata conform pct. 69 din  Normele metodologice date in aplicarea acestui articol, avantajele in bani si in natura sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.

Astfel, contravaloarea reducerilor de pret primite reprezinta avantaje in natura intrucat sunt foloase primite de salariati de la terti ca urmare a prevederilor  contractului individual de munca.

Reducerile de pret primite de salariati nu se inregistreaza in contabilitate de catre societate. Acestea se includ in statul de salarii ca avantaje salariale si intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]