Contractul electronic si semnatura electronica devin realitate! Se va folosi si arhiva electronica. Declaratii ministrul Muncii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
14 Octombrie 2020
14 Octombrie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
contract de munca electronicsemnatura electronicaarhiva electronicatelesalariat loc de munca
Contractul electronic si semnatura electronica devin realitate! Se va folosi si arhiva electronica. Declaratii ministrul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a anuntat recent ca a fost finalizat actul normativ care reglementeaza digitalizarea relatiilor de munca prin posibilitatea folosirii semnaturii electronice la semnarea contractului de munca, precum si prin posibilitatea de a pastra documentele de munca in arhiva electronica. Astfel, contractul de munca electronic si semnatura electronic pentru CIM devin realitate. 
 
“Gata! Sunt gata sa ating urmatorul meu obiectiv: digitalizarea relatiilor de munca. 
Am dedicat mult timp rezolvarii problemelor pensionarilor. Asa am simtit eu sa imi arat respectul fata de niste oameni care au muncit o viata. Mai am multe de rezolvat. De rezolvat, nu de facut promisiuni. Mi-ar fi usor sa stau linistita, odihnita si sa arunc cu promisiuni. 
 
Nu am uitat, insa, nicio clipa ca trebuie sa fac mai mult pentru cei care muncesc. Pot sa fac, in limita competentelor mele la Ministerul Muncii. Urmatorul pas este descris mai jos. Daca ar avea ziua mai multe ore, as face mai mult. Vad atatea oportunitati, vad atatea lucruri nefacute de prea multi ani. A platit un pret prea mare Romania sa nu se faca treaba in sistemul public in sensul de a adresa nevoile celor care muncesc/au muncit”, a scris ministrul Violeta Alexandru pe pagina sa de socializare. 
 
Totodata, ministrul Muncii a detaliat masurile pe care noul act normativ le va implementa, precizand ca  simplificarea relatiilor de munca si digitalizarea lor s-a facut dupa consultarile cu sindicatele, patronatele si antreprenorii din Romania.  
 
“Dupa consultari cu sindicatele si patronatele, dupa discutii cu antreprenori din Bucuresti si din tara am luat decizia de a face un pas major in ce priveste digitalizarea relatiilor de munca si, implicit, simplificarea derularii acestora. 
 
Am finalizat actul normativ prin care, pentru prima data in Romania:
 
se va putea folosi semnatura electronica atat la semnarea cat si la modificarea sau incetarea Contractului Individual de Munca;
 
• se va putea folosi semnatura electronica la instructajul SSM inclusiv in cazul telemuncii;
 
• documentele se vor putea pastra in arhiva electronica;
 
• activitatea telesariatului, care nu va mai fi obligat sa mentioneze locul in care presteaza activitatea, se va putea verifica prin mijloace electronice;
 
•  telesalariatul isi va putea  folosi propriul laptop/echipament pentru desfasurarea muncii, prin acordul partilor;
 
• angajatorul nu va mai fi obligat sa raspunda pentru conditiile de munca alese de catre telesalariat. 
 
Cred ca astfel de masuri salveaza timpul cetatenilor, reduc birocratia si sporesc increderea in sistemul public”, a precizat ministrul Violeta Alexandru. 
 
In ce priveste costurile semnaturii electronice si implementarea concreta a acestei masuri, Violeta Alexandru a explicat:
 
“Las actul normativ in transparenta pentru alte observatii dar sunt suficient de incapatanata sa il duc pana la capat indiferent de obstacole. Mai am si reactii menite sa ma determine sa renunt, recunosc. Deja au aparut discutii legate de obtinerea semnaturii electronice, cat de scumpa este si de unde se va procura. Va exista o perioada de tranzitie in care se va permite folosirea semnaturii olografe. Am o solutie pentru sistemul public”.
 
De asemenea, ministrul a adaugat ca Romania trebuie sa se modernizeze deoarece, cu fiecare an care trece, Romania ramane in urma fata de alte tari europene civilizate. 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]