Contractul electronic si semnatura electronica devin realitate! Se va folosi si arhiva electronica. Declaratii ministrul Muncii

contract de munca electronicsemnatura electronicaarhiva electronicatelesalariat loc de munca
Contractul electronic si semnatura electronica devin realitate! Se va folosi si arhiva electronica. Declaratii ministrul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a anuntat recent ca a fost finalizat actul normativ care reglementeaza digitalizarea relatiilor de munca prin posibilitatea folosirii semnaturii electronice la semnarea contractului de munca, precum si prin posibilitatea de a pastra documentele de munca in arhiva electronica. Astfel, contractul de munca electronic si semnatura electronic pentru CIM devin realitate. 
 
“Gata! Sunt gata sa ating urmatorul meu obiectiv: digitalizarea relatiilor de munca. 
Am dedicat mult timp rezolvarii problemelor pensionarilor. Asa am simtit eu sa imi arat respectul fata de niste oameni care au muncit o viata. Mai am multe de rezolvat. De rezolvat, nu de facut promisiuni. Mi-ar fi usor sa stau linistita, odihnita si sa arunc cu promisiuni. 
 
Nu am uitat, insa, nicio clipa ca trebuie sa fac mai mult pentru cei care muncesc. Pot sa fac, in limita competentelor mele la Ministerul Muncii. Urmatorul pas este descris mai jos. Daca ar avea ziua mai multe ore, as face mai mult. Vad atatea oportunitati, vad atatea lucruri nefacute de prea multi ani. A platit un pret prea mare Romania sa nu se faca treaba in sistemul public in sensul de a adresa nevoile celor care muncesc/au muncit”, a scris ministrul Violeta Alexandru pe pagina sa de socializare. 
 
Totodata, ministrul Muncii a detaliat masurile pe care noul act normativ le va implementa, precizand ca  simplificarea relatiilor de munca si digitalizarea lor s-a facut dupa consultarile cu sindicatele, patronatele si antreprenorii din Romania.  
 
“Dupa consultari cu sindicatele si patronatele, dupa discutii cu antreprenori din Bucuresti si din tara am luat decizia de a face un pas major in ce priveste digitalizarea relatiilor de munca si, implicit, simplificarea derularii acestora. 
 
Am finalizat actul normativ prin care, pentru prima data in Romania:
 
se va putea folosi semnatura electronica atat la semnarea cat si la modificarea sau incetarea Contractului Individual de Munca;
 
• se va putea folosi semnatura electronica la instructajul SSM inclusiv in cazul telemuncii;
 
• documentele se vor putea pastra in arhiva electronica;
 
• activitatea telesariatului, care nu va mai fi obligat sa mentioneze locul in care presteaza activitatea, se va putea verifica prin mijloace electronice;
 
•  telesalariatul isi va putea  folosi propriul laptop/echipament pentru desfasurarea muncii, prin acordul partilor;
 
• angajatorul nu va mai fi obligat sa raspunda pentru conditiile de munca alese de catre telesalariat. 
 
Cred ca astfel de masuri salveaza timpul cetatenilor, reduc birocratia si sporesc increderea in sistemul public”, a precizat ministrul Violeta Alexandru. 
 
In ce priveste costurile semnaturii electronice si implementarea concreta a acestei masuri, Violeta Alexandru a explicat:
 
“Las actul normativ in transparenta pentru alte observatii dar sunt suficient de incapatanata sa il duc pana la capat indiferent de obstacole. Mai am si reactii menite sa ma determine sa renunt, recunosc. Deja au aparut discutii legate de obtinerea semnaturii electronice, cat de scumpa este si de unde se va procura. Va exista o perioada de tranzitie in care se va permite folosirea semnaturii olografe. Am o solutie pentru sistemul public”.
 
De asemenea, ministrul a adaugat ca Romania trebuie sa se modernizeze deoarece, cu fiecare an care trece, Romania ramane in urma fata de alte tari europene civilizate. 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de munca electronicsemnatura electronicaarhiva electronicatelesalariat loc de munca

Data aparitiei: 14 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul electronic si semnatura electronica devin realitate! Se va folosi si arhiva electronica. Declaratii ministrul Muncii Nota: 2.5 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]