Intrebare: Daca un salariat refuza semnarea unui act aditional in care sunt incluse obiectivele individuale de performanta? Obiectivele sunt exprimate cantitativ, postul ocupat de salariat fiind caracaterizat prin vanzarea de produse, iar este remunerat cu un anumit procent din vanzarile realizate. Salariatului i se pot aduce la cunostinta, printr-o notificare scrisa, obiectivele individuale de perforamanta? Art. 40 din Codul Muncii poate reprezenta temeiul legal pentru demararea procedurii de necorespundere profesionala, in cazul in care salariatul nu isi atinge obiectivel de performanta?
Raspuns: Asa cum prevede art. 40, litera f) din Codul muncii republicat, stabilirea obiectivelor de performanta individuala si a criteriilor de evaluare a realizarii acestora reprezinta un drept al angajatorului. Ca urmare, obiectivele de perfoanta si criteriile pe baza carora aceastea vor fi evaluate vor fi cuprinse in Regulamnetul intern, asa cum prevede art. 242 lit. i) din Codul muncii.
Referitor la criteriile de evaluare, conform art. 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii republicat persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Ceea ce inseamna ca aceste criterii de evaluare vor fi cuprinse obligatoriu in continutul contractului individual de munca, asa cum prevede alin. (3) din acelasi articol. Criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului sunt prevazute ca element distinct al contratului de munca la lit. e) a art.17. Asadar, criteriile de evaluare a activitatii profesionale reprezinta un element al contractului individual de munca.
In situatia in care angajatorul intentioneaza sa modifice criteriile de evaluare existente, acestea nu vor putea fi introduse in contractul individual de munca fara acordul salariatului.. Refuzul salariatului de a semna actul aditional nu reprezinta un motiv in baza caruia angajatorul ar putea lua masuri impotriva salaraitului.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
In concluzie, obiectivele individuale de performanta sunt stabilite de catre angajator prin regulementul intern, caz in care acordul salariatului nu este necesar.