“Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu exceptia microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. De regula, modificarea regulamentului intern se realiza printr-o decizie unilaterala a angajatorului, insusita si de reprezentantii salariatilor/sindicat (cu rol consultativ). Cum trebuie sa procedeze astfel incat sa poate face dovada societatea, daca e cazul, in instanta, ca si-a indeplinit obligatia de consultare? Care este baza legala intocmirii unui astfel de convocator?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 241 din Codul muncii, regulamentul intern se întocmeste de catre angajator, cu exceptia microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Aceasta prevedere legala din Codul muncii stabileste ca intocmirea regulamentului intern se face cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. Prin urmare, atat intocmirea initiala cat si cea ulterioare constand in modificarile aduse regulamentului intern pot fi facute cu consultarea mentionata.
Nu doar intocmirea initiala se face cu consultare ci si orice intocmire ulterioara deoarece legea nu distinge dupa cum este vorba de intomirea initiala sau de modificarea/completarea regulamentului.
In ceea ce priveste procedura, angajatorul poate transmite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, proiectul de modificare a regulamentului intern insotit de o adresa in care va specifica ca acestia sunt invitati intr-un anumit termen sa isi exprime punctul de vedere. Termenul va fi stabilit in mod rezonabil pentru a permite reprezentantilor angajatilor sa examineze problema în mod adecvat si sa elaboreze un punct de vedere. Avand in vedere ca este vorba de consultare si nu de acord, daca sindicatului sau reprezentantilor salariatilor isi exprima punctul de vedere in termenul comunicat, angajatorul poate adopta regulamentul intern tinand sau nu cont de acest punct de vedere. Daca sindicatului sau reprezentantilor salariatilor nu isi exprima punctul de vedere in termenul comunicat, angajatorul poate adopta regulamentul intern dupa expirarea termenului.
Dovada comunicarii adresei poate fi facuta in functie de modalitatea in care se face comunicarea: semnatura reprezentantului sindicatului/reprezentantilor salariatilor pe un exemplar al adresei prin care se comunica regulamentul intern, nota de inventar si confirmarea de primire in cazul comunicarii prin posta cu confirmare de primire si nota de inventar etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sarbatoare legala. Incetare suspendare CIMIntrebare: Daca cele 15 zile de concediu paternal se suprapun peste perioada cu zilele libere de Paste, cum se calculeaza? Concediu paternal va fi din 3 apr pana in 23 apr sau din 3 apr pana in 25 apr?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile. Implicatii: sarbatoare legala, concediu medical, vechime in muncaIntrebare: Pentru un salariat la o companie nationala care are contractul de munca suspendat 1 zi pe saptamana deci 4 pe luna din cauza ca angajatorul a decis acest lucru pentru eficienta economica, care sunt implicatiile in ceea ce priveste varsta de pensionare (se considera luna nelucratoare si se prelungeste data la care poti iesi la pensie. De asemenea care este impactul financiar asupra pensiei.) Daca acesta are o problema medicala in ziua suspendarii are asigurare medicala valabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<