Procedura consultarii in elaborarea regulamentului intern. Ce obligatii exista?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
10 Iunie 2021
10 Iunie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
consultare regulament internnota de inventarcomunicare regulament intern
Procedura consultarii in elaborarea regulamentului intern. Ce obligatii exista?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
“Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu exceptia microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. De regula, modificarea regulamentului intern se realiza printr-o decizie unilaterala a angajatorului, insusita si de reprezentantii salariatilor/sindicat (cu rol consultativ). Cum trebuie sa procedeze astfel incat sa poate face dovada societatea, daca e cazul, in instanta, ca si-a indeplinit obligatia de consultare? Care este baza legala intocmirii unui astfel de convocator?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 241 din Codul muncii, regulamentul intern se întocmeste de catre angajator, cu exceptia microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
 
Aceasta prevedere legala din Codul muncii stabileste ca intocmirea regulamentului intern se face cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. Prin urmare, atat intocmirea initiala cat si cea ulterioare constand in modificarile aduse regulamentului intern pot fi facute cu consultarea mentionata.
 
Nu doar intocmirea initiala se face cu consultare ci si orice intocmire ulterioara deoarece legea nu distinge dupa cum este vorba de intomirea initiala sau de modificarea/completarea regulamentului.
 
In ceea ce priveste procedura, angajatorul poate transmite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, proiectul de modificare a regulamentului intern insotit de o adresa in care va specifica ca acestia sunt invitati intr-un anumit termen sa isi exprime punctul de vedere. Termenul va fi stabilit in mod rezonabil pentru a permite reprezentantilor angajatilor sa examineze problema în mod adecvat si sa elaboreze un punct de vedere. Avand in vedere ca este vorba de consultare si nu de acord, daca sindicatului sau reprezentantilor salariatilor isi exprima punctul de vedere in termenul comunicat, angajatorul poate adopta regulamentul intern tinand sau nu cont de acest punct de vedere. Daca sindicatului sau reprezentantilor salariatilor nu isi exprima punctul de vedere in termenul comunicat, angajatorul poate adopta regulamentul intern dupa expirarea termenului.
 
Dovada comunicarii adresei poate fi facuta in functie de modalitatea in care se face comunicarea: semnatura reprezentantului sindicatului/reprezentantilor salariatilor pe un exemplar al adresei prin care se comunica regulamentul intern, nota de inventar si confirmarea de primire in cazul comunicarii prin posta cu confirmare de primire si nota de inventar etc.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]