Analizam mai jos cazul unei salariate cu CIM pe perioada determinata pe 3 luni i s-au intocmit ulterior alte 3 acte aditionale.
1. AA de prelungire perioada cu un an pana la 15.10.2012.
2. la 15.10.2012 se intocmeste AA cu prelungire perioada determinata pana la revenirea titularului de post din CIC.
3. AA de prelungire perioada determinata pe 6 luni, incepand cu 15.02.2013 pana la 25.08.2013.
Vom stabili in ce masura se poate rezilia contractul persoanei care inlocuieste pe baza ultimului act aditional in ciuda faptului ca titularul postului nu se va intoarce din CIC nici la 25.08.2013 (se afla in CIC cu al 2-lea copil).
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Solutia consultantului:
Potrivit art. 83 lit. a) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva.
Totodata, art. 84 alin. (2) din acelasi cod, in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
Daca in speta a fost intocmit un contract individual de munca (CIM) pe durata determinata pentru a inlocui un salariat al carui contract de munca este suspendat, atunci durata contractului incheiat pe durata determinata va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular. Cu alte cuvinte, CIM pe durata determinata va inceta la momentul revenirii salariatului titular ca urmare a incetarii/expirarii concediului de crestere a copilului care a determinat suspendarea CIM al acestuia.
Aceasta prevedere are caracter imperativ, prin urmare nu se poate deroga de la aceasta regula prin vointa partilor, asa incat contractul individual de munca al persoanei care inlocuieste titularul de post va inceta de drept la data revenirii la munca a titularului de post.
Apreciem ca pana la momentul expirarii, CIM incheiat pe durata determinata pentru inlocuirea salariatului titular va putea inceta intr-un alt mod cu respectarea dispozitiilor Codului muncii , respectiv prin concediere, demisie sau prin acordul partilor.