Ce trebuie sa stim neaparat despre fisa de post

Codul munciiLegea 40/2011fisa de postcriterii performanta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Ne-a atras atentia zilele trecute un studiu de caz prin care ni se cerea un model de fisa de post pentru un inspector de sisteme de productie, precum si pentru alte cateva functii din acelasi domeniu si din cadrul aceleiasi intreprinderi, in care sa apara si criteriile de performanta.

Pentru ca astfel de situatii nu sunt unice, am decis sa facem cateva precizari esentiale pentru clarificarea acestei situatii.


Potrivit art. 17 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, republicat, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 40/2011 , persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.

Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (4) din acelasi articol. De asemenea, dupa modificarea art. 258 din Codul muncii , criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor trebuie sa se regaseasca in continutul regulamentului intern.

Pe cale de consecinta, in contractul individual de munca veti prevedea criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului iar in regulamentul intern criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor. Nu exista formulare in ceea ce priveste criteriile de evaluare, acestea vor fi stabilite la nivelul fiecarui angajator in functie de domeniul in care functioneaza societatea, deci de caracteristicile activitatii pe care o desfasoara angajatorul.

In situatia in care la nivelul angajatorului sunt deja stabilite criterii de evaluare in functie de care salariatii sunt evaluati nu este necesar a se incheia un act aditional la contractul individual de munca, criteriile urmand a fi incluse in regulamentul intern daca nu sunt deja incluse.
Daca angajatorul modifica criteriile de evaluare, se va incheia act aditional la contractul individual de munca.

Astfel, daca angajatorul doreste modificarea criteriilor de evaluare existente, ele nu vor putea fi introduse in contractul individual de munca fara acordul salariatului iar daca salariatul refuza semnarea actului aditional, angajatorul nu poate lua masuri impotriva lui. Fisa de post nu contine criterii de performanta ci atributiile postului.

Astfel, fisa de post presupune enumerarea atributiilor care revin salariatului, reperezentand o concretizare a obligatiilor principale pe care salariatul si le asuma la incheierea contractului individual de munca (CIM), aceasta fiind intocmita de catre fiecare angajator pentru posturile din structura organizatorica, in raport cu nevoile sale si cu respectarea prevederilor legale. In general, descrierea postului trebuie astfel elaborata, incat sa acopere urmatoarele elemente ale postului:

- denumirea postului;
- Obiectivele postului;
- nivelul ierarhic;
- superiorul direct;
- relatiile organizatorice;
- sarcinile-cheie;
- autoritatea acordata, marja de autonomie, limitele de competenta;
- resursele disponibile;
- principalele cerinte (pregatire, experienta, aptitudini, atitudini etc.).

Desi majoritatea firmelor mari si mijlocii au descrieri de post scrise, acestea nu reprezinta decat un punct de plecare, deoarece descrierile de post nu au caracter permanent, ci trebuie sa fie reexaminate si actualizate ori de cate ori se constata ca au intervenit schimbari importante in continutul muncii, la nivelul postului sau in cadrul organizatiei. In concluzie, criteriile de performanta nu sunt cuprinse in fisa postului ci in contractul individual de munca prin act aditional daca acestea nu exista deja sau daca se modifica.



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 40/2011fisa de postcriterii performanta

Data aparitiei: 28 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce trebuie sa stim neaparat despre fisa de post Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Fisa postului. De ce angajatorii ar trebui sa le ofere?VIDEO: Modificarea atributiilor impune modificarea fisei postuluiFISA DE POST pentru secretara, in 2022Concedierea pentru necorespundere profesionala - Ghid complet angajatori si angajatiModificare cod COR in Contractul de Munca

ULTIMELE ARTICOLE

Norme SSM - Accidentarea prin utilizarea incorecta a echipamentului de muncaNorme SSM: responsabilitati specifice operatorilor RSVTIFisa postului pentru consilier economist in gestiune economicaFisa postului pentru Director ComercialLipsa fiselor SSM si neefectuarea instruirii periodice. Ce SANCTIUNI se vor aplica?
Mai multe articole despre fisa de post
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]