Ne-a atras atentia zilele trecute un studiu de caz prin care ni se cerea un model de fisa de post pentru un inspector de sisteme de productie, precum si pentru alte cateva functii din acelasi domeniu si din cadrul aceleiasi intreprinderi, in care sa apara si criteriile de performanta.
Pentru ca astfel de situatii nu sunt unice, am decis sa facem cateva precizari esentiale pentru clarificarea acestei situatii.
Potrivit art. 17 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, republicat, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 40/2011 , persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.
Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (4) din acelasi articol. De asemenea, dupa modificarea art. 258 din Codul muncii , criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor trebuie sa se regaseasca in continutul regulamentului intern.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pe cale de consecinta, in contractul individual de munca veti prevedea criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului iar in regulamentul intern criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor. Nu exista formulare in ceea ce priveste criteriile de evaluare, acestea vor fi stabilite la nivelul fiecarui angajator in functie de domeniul in care functioneaza societatea, deci de caracteristicile activitatii pe care o desfasoara angajatorul.
In situatia in care la nivelul angajatorului sunt deja stabilite criterii de evaluare in functie de care salariatii sunt evaluati nu este necesar a se incheia un act aditional la contractul individual de munca, criteriile urmand a fi incluse in regulamentul intern daca nu sunt deja incluse.
Daca angajatorul modifica criteriile de evaluare, se va incheia act aditional la contractul individual de munca.
Astfel, daca angajatorul doreste modificarea criteriilor de evaluare existente, ele nu vor putea fi introduse in contractul individual de munca fara acordul salariatului iar daca salariatul refuza semnarea actului aditional, angajatorul nu poate lua masuri impotriva lui. Fisa de post nu contine criterii de performanta ci atributiile postului.
Astfel, fisa de post presupune enumerarea atributiilor care revin salariatului, reperezentand o concretizare a obligatiilor principale pe care salariatul si le asuma la incheierea contractului individual de munca (CIM), aceasta fiind intocmita de catre fiecare angajator pentru posturile din structura organizatorica, in raport cu nevoile sale si cu respectarea prevederilor legale. In general, descrierea postului trebuie astfel elaborata, incat sa acopere urmatoarele elemente ale postului:
- denumirea postului;
- Obiectivele postului;
- nivelul ierarhic;
- superiorul direct;
- relatiile organizatorice;
- sarcinile-cheie;
- autoritatea acordata, marja de autonomie, limitele de competenta;
- resursele disponibile;
- principalele cerinte (pregatire, experienta, aptitudini, atitudini etc.).
Desi majoritatea firmelor mari si mijlocii au descrieri de post scrise, acestea nu reprezinta decat un punct de plecare, deoarece descrierile de post nu au caracter permanent, ci trebuie sa fie reexaminate si actualizate ori de cate ori se constata ca au intervenit schimbari importante in continutul muncii, la nivelul postului sau in cadrul organizatiei. In concluzie, criteriile de performanta nu sunt cuprinse in fisa postului ci in contractul individual de munca prin act aditional daca acestea nu exista deja sau daca se modifica.