Editorial, 03.04.2009 - Gabriela Chirazof
Administratia firmei la care sunt angajat ne-a informat despre decizia de a concedia o parte din personal, datorita situatiei prin care trece firma. Cu aproape un an inainte am participat la un curs de formare profesionala de 3 luni sustinut financiar de catre angajator care a platit 3000 euro pentru participarea mea la acest curs. Am semnat la acel moment un act aditional la contractul individual de munca prin care ma obligam sa restitui respectiva suma la plecarea din firma inainte de implinirea unui termen de 3 ani de la efectuarea cursului. Imi este teama sa nu mi se impute aceasta suma la in situatia in care voi fi inclus pe lista disponibilizarilor, de aceea va rog sa imi spuneti daca exista posibilitatea legala ca angajatorul sa imi solicite restituirea acestei sume.
Raspuns: In conformitate cu dispozitiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii, beneficiind de un curs de formare profesionala mai mare de 60 de zile cu scoatere integrala din activitate, dumneavoastra nu puteti avea initiativa incetarii incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala. Pentru aceasta ati incheiat cu angajatorul un aditional la contractul individual de munca, in care s-a prevazut concret si durata obligatiei de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea dumneavoastra profesionala.
Nerespectarea de catre dumneavoastra obligatiei de continuare a raportului de munca pe perioada stabilita prin actul aditional determina obligarea la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea dvs. profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
In plus, aceasta obligatie revine si salariatilor:
- care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare,
- al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Dupa cum se observa, salariatii concediati pentru motive economice, potrivit art. 65 din Codul muncii, nu au obligatia returnarii cheltuielilor facute de angajator cu formarea lor profesionala, asa incat la eventuala disponibilizare nu vi se poate cere returnarea sumei de bani proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
De altfel, dispozitiile art. 81 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevad expres aceasta. Astfel, “in cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.”
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________