Aplicarea reglementarilor in ce priveste acordarea indemnizatiei de
somaj tehnic trebuie sa fie unitara, aceasta recomandare venind in contextul in care raspunsurile in teritoriu de la Agentiile de Ocupare a fortei de Munca difera in ce priveste acordarea ajutorului reprezentand somaj tehnic sau a tichetelor de masa in aceasta perioada in care contractele de munca sunt suspendate.
Dupa constatarea faptului ca cele mai multe Agentii de Ocupare a Fortei de Munca au aratat ca angajatorii pot suplimenta, din surse proprii, indemnizatia de somaj tehnic, este necesara o aliniere a acestor institutii cu privire modul de aplicare a reglementarii in cauza.
Aceasta este opinia formulata de Mihaela Mitroi, Partener, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania, in ce priveste acordarea indemnizatiei amintite. In opinia sa, citata de Agerpres, nenumarati angajatori folosesc un sistem de
salarizare format din salariul de baza si alte componente salariale cum ar fi sporurile, indemnizatiile sau alte adaosuri. Astfel a aparut intrebarea in ce masura, pe durata somajului tehnic, se pot acorda sume suplimentare care impreuna cu indemnizatia de somaj tehnic sa atinga sau chiar sa depaseasca cuantumul salariului de incadrare.
Conform aceleiasi surse, reprezentantii EY au adresat aceasta intrebare telefonic Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) din Romania.
"Dintr-un total de 42 de AJOFM-uri pe care le-am contactat, majoritatea (81%) au raspuns ca angajatorul poate suplimenta indemnizatia primita din bugetul asigurarilor pentru somaj (fara a specifica un cuantum maxim), argumentand ca autoritatile deconteaza maximum 75% din salariul mediu brut, iar angajatorul, in functie de posibilitatea lui financiara, poate suplimenta aceasta suma in conformitate cu prevederile Art. XI, alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 30/2020. Sase dintre acestea au mentionat insa, in mod clar, ca angajatorul poate suplimenta indemnizatia primita din bugetul asigurarilor pentru somaj cu pana la 100% din salariul de incadrare (de baza), iar o agentie judeteana a raspuns ca angajatorul poate suplimenta indemnizatia fara a avea o limita, daca dispune de buget, deci chiar si cu mai mult de 100% din salariul de baza", arata Mihaela Mitroi intr-un punct de vedere transmis miercuri Agerpres.
Au existat insa si agentii care nu au stiut sa confirme faptul ca indemnizatia de somaj poate fi suplimentata de angajator, iar alte doua agentii judetene au raspuns ca angajatorul nu poate suplimenta indemnizatia de somaj.
Totodata, transmite aceeasi sursa, reprezentantii AJOFM-urilor au fost intrebati si daca, pe durata suspendarii contractului individual de munca (CIM) in perioada somajului tehnic, angajatorul poate sa acorde in continuare beneficii de natura sociala.
In timp ce doar patru agentii judetene au raspuns pozitiv la aceasta intrebare, considerand ca, pe durata suspendarii CIM in perioada somajului tehnic, angajatorul poate acorda, in continuare, beneficii de natura sociala, cum ar fi tichete cadou sau prime de sarbatori, alte 16 agentii judetene au precizat ca este la latitudinea angajatorului daca alege sau nu sa le acorde.
O alta agentie judeteana a subliniat ca, in privinta tichetelor de masa, acestea pot fi acordate doar pentru timpul efectiv lucrat, ele nefiind datorate in perioada somajului tehnic.
"In urma acestor interpelari am putut constata ca, desi practica autoritatilor este diferita, majoritatea AJOFM-urilor sunt de parere ca angajatorii pot suplimenta indemnizatia de somaj tehnic peste plafonul suportat din bugetul asigurarilor pentru somaj, in functie de bugetul propriu si de cat este fiecare dispus sa acorde. In ceea ce priveste beneficiile de natura sociala, acordarea acestora ramane in principal la latitudinea angajatorilor, ele urmand a fi acordate cu respectarea prevederilor contractelor individuale si colective de munca. Cu toate acestea, se impune o aliniere a Agentiilor de Ocupare a Fortei de Munca cu privire la modalitatea de punere in aplicare a prevederilor privind somajul tehnic, reglementate prin OUG 30/2020, cu modificarile aduse prin OUG 32/2020, intrucat este mai mult decat evident ca agentii economici se preocupa si de perioada de dupa COVID-19 si de potentialele consecinte ale neaplicarii corecte a acestei facilitati", precizeaza Mihaela Mitroi, citata de Agerpres.
Ordonanta 32/2020 completeaza reglementarile OUG 30/2020 privind indemnizatia de somaj tehnic si permite angajatorilor sa acorde angajatilor lor diferenta de la 75% din salariul mediu brut pe economie pana la minimum 75% din salariul de incadrare, daca bugetul acestora o permite.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<