Deficitul de personal in Romania: migratia si ponderea redusa a absolventilor de liceu, principalele motive

Deficitul de personal in Romaniamigratie romaniaabsolventi de liceu
Deficitul de personal in Romania: migratia si ponderea redusa a absolventilor de liceu, principalele motive
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deficitul de personal in Romania este accentuat de ponderea tot mai redusa a absolventilor de liceu si de migratia fortei de munca, iar la acestea se adauga si asimetria dintre solicitarile pietei si oferta din invatamant - trend observat si in vestul Europei.
 
Aceste concluzii au fost prezentate intr-o analiza realizata de consultantii casei brokeraj XTB Romania si citata de Agerpres.
 
A aparut cea mai utila lucrare din ultimii 20 de ani, destinata managerilor de resurse umane!
 
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor - 47 Teste de succes utilizate de profesionistii din toata lumea, detalii AICI >>>
 
"Pe plan mioritic, salariul mediu brut atingea in iunie 6.854 lei pentru industrie, 15.110 lei in informatii si comunicatii (in special zona de IT) si 12.948 lei in intermedieri financiare si asigurari. Cu doi ani mai devreme, salariul brut era 5.321 lei in industrie, 11.481 lei in IT si 9.720 lei in domeniul financiar. Daca in informatii si comunicatii salariile erau in iunie 2021 cu 115,7% mai mari fata de industrie, diferenta a crescut la 120,5% in iunie anul acesta", arata analiza.
 
Astfel, desi insuficient surprinsa statistic, dificultatea de a gasi "meseriasi" precum electricieni, instalatori, zugravi se oglindeste in tarifele practicate si veniturile care inchid tot mai mult din diferenta fata de slujbe din IT sau finante. Insa raspunsul mai lent, deocamdata, din alte domenii a permis accentuarea diferentelor veniturilor IT versus industrie.
 
"Este posibil ca acest trend sa se inverseze, si in Romania, in cele din urma, dar cu diferenta in valoare absoluta foarte larga, ajustarile ar putea fi vizibile doar dupa un timp indelungat", a afirmat Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania.
 
In acest fel, ar putea fi accelerata adoptarea inteligentei artificiale (AI) de catre companii, efectul fiind inmultirea aplicatiilor practice ale AI. Complexitatea problemelor ce pot fi abordate este in crestere, dar raman lacune importante in ceea ce priveste completitudinea si corectitudinea raspunsurilor.
 
Potrivit unui studiu al IBM, 40% din forta de munca va avea nevoie sa invete noi abilitati profesionale in urmatorii 3 ani pentru a tine pasul cu schimbarile din piata.
 
"Cifrele sunt subiect de intensa disputa in mediul academic, insa este destul de clar ca transformari majore urmeaza, iar amenintarea e mai mare pentru serviciile livrate din birouri decat pentru cei care lucreaza fizic. Pentru o vreme, si dincolo de exceptii din zonele foarte specializate, la nivel global veniturile gulerelor albastre se pot revigora mai rapid decat cele ale gulerelor albe", precizeaza analistul XTB Romania.
 
Viteza de crestere a salariilor in industrie, constructii, turism a depasit-o pe cea a salariilor pentru slujbe de birou in ultimii doi ani in SUA. "Pentru camasile albastre veniturile au crescut cu 14,7% intre 2020 si 2022, fata de 7,5% pentru gulerele albe", sustin reprezentantii XTB.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Deficitul de personal in Romaniamigratie romaniaabsolventi de liceu

Data aparitiei: 31 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Deficitul de personal in Romania: migratia si ponderea redusa a absolventilor de liceu, principalele motive Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]