Deficitul de personal in Romania: migratia si ponderea redusa a absolventilor de liceu, principalele motive

Ioana Pavel
Ioana Pavel
31 August 2023
31 August 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Deficitul de personal in Romaniamigratie romaniaabsolventi de liceu
Deficitul de personal in Romania: migratia si ponderea redusa a absolventilor de liceu, principalele motive
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deficitul de personal in Romania este accentuat de ponderea tot mai redusa a absolventilor de liceu si de migratia fortei de munca, iar la acestea se adauga si asimetria dintre solicitarile pietei si oferta din invatamant - trend observat si in vestul Europei.
 
Aceste concluzii au fost prezentate intr-o analiza realizata de consultantii casei brokeraj XTB Romania si citata de Agerpres.
 
A aparut cea mai utila lucrare din ultimii 20 de ani, destinata managerilor de resurse umane!
 
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor - 47 Teste de succes utilizate de profesionistii din toata lumea, detalii AICI >>>
 
"Pe plan mioritic, salariul mediu brut atingea in iunie 6.854 lei pentru industrie, 15.110 lei in informatii si comunicatii (in special zona de IT) si 12.948 lei in intermedieri financiare si asigurari. Cu doi ani mai devreme, salariul brut era 5.321 lei in industrie, 11.481 lei in IT si 9.720 lei in domeniul financiar. Daca in informatii si comunicatii salariile erau in iunie 2021 cu 115,7% mai mari fata de industrie, diferenta a crescut la 120,5% in iunie anul acesta", arata analiza.
 
Astfel, desi insuficient surprinsa statistic, dificultatea de a gasi "meseriasi" precum electricieni, instalatori, zugravi se oglindeste in tarifele practicate si veniturile care inchid tot mai mult din diferenta fata de slujbe din IT sau finante. Insa raspunsul mai lent, deocamdata, din alte domenii a permis accentuarea diferentelor veniturilor IT versus industrie.
 
"Este posibil ca acest trend sa se inverseze, si in Romania, in cele din urma, dar cu diferenta in valoare absoluta foarte larga, ajustarile ar putea fi vizibile doar dupa un timp indelungat", a afirmat Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania.
 
In acest fel, ar putea fi accelerata adoptarea inteligentei artificiale (AI) de catre companii, efectul fiind inmultirea aplicatiilor practice ale AI. Complexitatea problemelor ce pot fi abordate este in crestere, dar raman lacune importante in ceea ce priveste completitudinea si corectitudinea raspunsurilor.
 
Potrivit unui studiu al IBM, 40% din forta de munca va avea nevoie sa invete noi abilitati profesionale in urmatorii 3 ani pentru a tine pasul cu schimbarile din piata.
 
"Cifrele sunt subiect de intensa disputa in mediul academic, insa este destul de clar ca transformari majore urmeaza, iar amenintarea e mai mare pentru serviciile livrate din birouri decat pentru cei care lucreaza fizic. Pentru o vreme, si dincolo de exceptii din zonele foarte specializate, la nivel global veniturile gulerelor albastre se pot revigora mai rapid decat cele ale gulerelor albe", precizeaza analistul XTB Romania.
 
Viteza de crestere a salariilor in industrie, constructii, turism a depasit-o pe cea a salariilor pentru slujbe de birou in ultimii doi ani in SUA. "Pentru camasile albastre veniturile au crescut cu 14,7% intre 2020 si 2022, fata de 7,5% pentru gulerele albe", sustin reprezentantii XTB.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]