Incetarea CIM in cazul debutului salariatului intr-o noua functie

11 Mai 2012
11 Mai 2012
contract de muncaCodul munciiperioada de probapreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Un salariat cu contract de munca pe durata nedeterminata debuteaza intr-o noua functie la acelasi angajator, cu o perioada de proba de 30 zile calendaristice. La sfarsitul perioadei de proba, daca se constata ca salariatul nu corespunde atributiilor noului post, conform actului aditional intocmit sau este necesara revenirea lui pe functia detinuta inainte?

Raspuns: Potrivit art. 32 alin. (1) din Codul muncii, republicat, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Alin. (2) din acelasi articol prevede ca prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Asadar, exista posibilitatea legala a stabilirii unei perioade de proba si in situatia in care salariatul debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie. Conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii , republicat, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Asadar, cu exceptia notificarii scrise pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, legiuitorul nu impune nicio alta conditie pentru a fi indeplinita pentru incetarea CIM in timpul perioadei de proba, oricare dintre partile semnatare ale contractului individual de munca avand posibilitatea sa notifice celeilate parti intentia sa de incetare a raporturilor de munca.

Referindu-se la perioada de proba, prof. univ. dr. Alexandru Ticlea (Tratat de dreptul muncii - Ed. a III-a, Universul Juridic, Bucuresti 2009) aprecia ca poate ridica unele problem generate de diverse situatii, ca si aceea daca salariatul care nu corespunde profesional in noua functie sau profesie va fi concediat sau va reveni la vechiul sau loc de munca, concluzionand in sensul potrivit caruia, cum nicio dispozitie a Codului muncii nu raspunde la intrebare, urmeaza ca partile, printr-o clauza contractuala, sa lamureasca acest aspect.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]