In ceea ce priveste verificarea aptitudinilor unui salariat, Codul Muncii stabileste ca un contract individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.
Specificam si ca modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.
Informatiile cerute, sub orice forma, de catre angajator persoanei care solicita angajarea cu ocazia verificarii prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decat acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum si aptitudinile profesionale.
Iata un caz concret:
"Imi spuneti, va rog, care sunt prevederile legale privind verificarea referintelor unui candidat. Ma intereseaza sa pot suna persoane de la fostii angajatori, nu angajatorul actual, cu consimtamantul scris al candidatului, pentru a cere informatii cu privire la activitatea lui si la raporturile de munca avute. Ce trebuie sa am in vedere in acest caz?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 6201
Raspunsul specialistului:
Posibilitatea de a solicita referinte despre un candidat de la fostii angajatori este este reglementata prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Codul muncii s-a modificat! Ghidul Dosarul personal al salariatului va pune la dispozitie NOUL MODEL AL CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA modificat prin Legea nr. 283/2022, DETALII AICI >>>
Astfel, la art. 29 alin. (4) se prevede ca: angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.
Prin urmare, asa cum ati mentionat si dumneavoastra, puteti face acest demers daca ati incunostintat in prealabil candidatul (in scris, recomandam); daca aveti consimtamantul candidatului este si mai bine.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<