Somerii isi vor gasi mai usor un loc de munca. Anuntul facut de ministrul Muncii

Isabela Alexe
Isabela Alexe
21 Octombrie 2020
21 Octombrie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
ajofm someriajutor somajformare profesionalaocuparea fortei de munca
Somerii isi vor gasi mai usor un loc de munca. Anuntul facut de ministrul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legislatia in domeniul ocuparii fortei de munca va suferi modificari in perioada urmatoare, conform declaratiilor facute recent in aceasta privinta de catre ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru. 
 
O masura principal vizeaza posibilitatea acordata persoanelor cu 4 clase de invatamant de a accesa mai multe categorii de cursuri de formare profesionala si pentru a-si creste astfel sansele de a gasi mai usor si mai rapid un loc de munca. 
 
Doar in 2019, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, in cazul a 2063 a fost incetata plata, persoanele refuzand un loc de munca propus in urma procesului de mediere dintre angajati si angajator desfasurat la nivelul unei agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca, potrivit Agerpres.
 
"Am in lucru propunerea de a modifica legislatia astfel incat persoanele cu 4 clase sa poata participa la mai multe categorii de cursuri de formare. Am cerut sa ma vad cu acesti oameni care refuza locul de munca. Functie de concluzii, ma gandesc la noi solutii de sprijin. Este mult de munca si aici", a mentionat ministrul pe pagina sa de socializare. 
 
De asemenea, ministrul a atras atentia asupra faptului ca perioada in care persoana primeste o indemnizatie de somaj trebuie sa fie cat mai scurta si ca persoanele aflate in astfel de situatie trebuie sprijinite in gasirea rapida a unui loc de munca. 
 
"Din pacate, putini apeleaza la AJOFM-uri. Institutia nu este astazi un actor important in aceasta piata. Ar merita. Voi face si eu o simulare. Revin", a precizat ministrul, amintind totodata ca refuzul unui loc de munca sau al participarii la cursuri de formare profesionala oferite de AJOFM-uri inceteaza dreptul la ajutor social si ca o noua cerere de ajutor social se poate transmite dupa 12 luni.
 
Conform aceleiasi surse, cele mai multe sistari ale platilor - plati care atrag dupa sine interzicerea primirii de ajutor social de catre aceste persoane apte de munca pentru urmatoarele 12 luni - au fost la Dolj (11.070 ajutoare sociale, 6,76% rata somajului), Botosani (2960 ajutoare sociale, 2,47% rata somajului) si Buzau (9340 ajutoare sociale, 6,46% rata somajului).
 
Ministrul atrage insa atentia ca in unele judete nu functioneaza principiul stabilit prin lege astfel ca “oamenii se obisnuiesc sa fie dependenti de ajutorul social si nu depun eforturi pentru a muncii", precizand si ca o explicatie cu privire la acest fapt poate fi procesul greoi de schimb de documente dintre institutii: cererile pentru ajutor social se depun la primarie, care declanseaza ancheta sociala si stabileste eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social. AJPIS-urile fac plata ajutorului social si trimit lunar, in format electronic, in termen de 5 zile de la primirea situatiilor de la primar, la AJOFM si la ITM lista persoanelor apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social. In termen de 5 zile, AJOFM si ITM trimit inapoi la AJPIS situatia nominala cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au incadrat in munca, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de munca in strainatate/au refuzat un loc de munca oferit/participarea la cursuri de formare profesionala.
 
Ministrul considera si ca exista posibilitatea, totodata, ca AJOFM-urile sa nu depuna suficiente eforturi pentru a-I sprijini pe oameni in gasirea unui loc de munca, “se ascund dupa explicatia ca persoanele nu vin la AJOFM atunci cand sunt chemate pentru a li se oferi loc de munca/cursuri de formare” sau “nu se incearca intelegerea motivului pentru fiecare caz in parte”.
 
In opinia ministrului, este un fapt grav cand se pierde de pe piata muncii un om apt de munca. 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]