Persoana pe care angajatorul o desemneaza sa faca operatiuni in REVISAL trebuie sa fie absolventa a unui curs de operator inregistrare, prelucrare si validare date?
Raspunsul specialistului:
Referitor la persoana abilitata sa efectueze operatiuni in Revisal, HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) prevede:
- completarea si transmiterea registrului se fac de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator.
- angajatorii pot contracta serviciul de completare si transmitere a datelor in registru prin incheierea de contracte de prestari servicii cu prestatori care isi desfasoara activitatea in conditiile prevederilor legale in vigoare, inclusiv ale prevederilor privind protectia datelor cu caracter personal.
Asadar, angajatorul are doua posibilitati in ceea ce priveste completarea si transmiterea registrului de evidenta a salariatilor, fie numeste una sau mai multe persoane prin decizie scrisa, fie incheie un contract de prestari servicii cu un prestator inregistrat la inspectoratul teritorial de munca.
In ceea ce priveste persoana numita prin decizie, actul normativ nu stabileste nicio conditie ce ar trebui indeplinita, insa in privinta prestatorilor de servicii, stabileste ca acestia trebuie sa fie inregistrati la inspectoratele teritoriale de munca si sa isi desfasoare activitatea in conditiile prevederilor legale in vigoare.
Obligatia de a informa inspectoratul teritorial de munca este stabilita de actul normativ numai pentru situatia in care angajatorul incheie contracte de prestari servicii cu prestatori nu si pentru situatia in care numeste prin decizie una sau mai multe persoane pentru completarea si transmiterea registrului (art. 2 alin. (8)).
In cazul persoanelor numite prin decizie, angajatorul poate emite decizii cu caracter obligatoriu numai in ceea ce ii priveste pe salariatii sai. De aceea, angajatorul poate sa nominalizeze o persoana care sa completeze si sa transmita registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) numai dintre salariatii sai, care au aceste atributii stabilite prin fisa postului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<