30 noiembrie si 1 decembrie 2015, zile libere! Salariatii vor avea un weekend prelungit

Maria Nicutar
Maria Nicutar
04 Noiembrie 2015
04 Noiembrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
zile liberezile libere 201530 noiembrie si 1 decembrie zile libere30 noiembrie zi libera1 decembrie zi liberazile de sarbatoare legalaorele suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

30 noiembrie este ziua in care sarbatorim Sfantul Andrei. Iar 1 decembrie este Ziua Nationala a Romaniei.


Ziua de 30 noiembrie
a fost declarata zi de sarbatoare nationala prin Legea nr. 147 din 2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509 din 24 iulie 2012. Sfantul Apostol Andrei este numit "Cel intai chemat", el fiind primit care a raspuns chemarii lui Hristos la apostolat.


Ziua de 1 decembrie a fost declarata Sarbatoarea Nationala a Romaniei prin Legea nr. 10 din 1990, publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Ziua de 1 decembrie detine semnificatie deosebita pentru ca pe data de 1 decembrie 1918 a fost proclamat Statul National Unitar Roman.

Dupa cum bine stim, ambele zile sunt declarate sarbatori legale in care nu se lucreaza iar vestea buna este ca anul acesta ele pica in zilele de luni si marti. In 2014, 30 noiembrie a picat intr-o zi de duminica si in 2013, 30 noiembrie a fost o zi de sambata.


Exceptie de la regula conform careia angajatii stau acasa in zilele de sarbatoare legala: Anumiti angajati vor fi nevoiti sa munceasca si in zilele de sarbatoare legala, in unitatile in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie su specificului activitatii. (Exemplu: unitatile sanitare si unitatile de alimentatie publica)

Acestia se vor prezenta la munca si in zilele de sarbatoare legala dar vor beneficia de compensatii. In urmatoarele 30 de zile, salariatii vor beneficia de timp liber corespunzator. Daca, din motive justificate, nu pot primi timp liber corespunzator, vor primi obligatoriu un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Atentie la faptul ca se instituie amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei pentru angajatorii care nu compenseaza salariatii cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau care nu acorda spor salarial de minim 100% in cazul in care nu pot oferi timp liber corespunzator, din motive justificate.

Atentie la decizia luata recent de Inalta Curte de Casatie si Justitie, conform careia, angajatorii care detin unitati in centrele comerciale si care au activitate de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare si care isi cheama la munca salariatii in zilele de sarbatoare legala trebuie sa acorde compensatiile impuse de lege.

Cititi aici totul despre decizia luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie

ZILE LIBERE 2015:

Anul Nou 2015

1 ianuarie: joi

2 ianuarie: vineri

Pastele 2015

12 aprilie: duminica

13 aprilie: luni

Ziua Internationala a Muncii 2015

1 mai: vineri

Rusaliile 2015

31 mai: duminica

1 iunie: luni

Sfanta Maria 2015

- 15 august: sambata

Sfantul Andrei 2015

30 noiembrie: luni

Ziua Nationala a Romaniei 2015

1 Decembrie: marti

Craciunul 2015

25 decembrie: vineri

26 decembrie: sambata



Ce se intampla daca mergi la munca in zilele de sarbatori legale?

Conform legislatiei in vigare, daca esti nevoit sa muncesti in zile de sarbatoare legala, vei avea o zi libera in urmatoarele 30 de zile.

Daca, din motive justificate, nu se poate acorda zi libera de compensare, salariatii vor beneficia de un spor la salariul de baza nu mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator pentru munca prestata in programul normal de lucru.


Cititi si explicatiile expertului cu privire la "Diferenta dintre orele suplimentare si orele prestate in zilele de repaus saptamanal sau in zilele de sarbatoare legala"

 



Cate zile libere au ortodocsii? Dar catolicii?

Important de retinut este ca zilele de Paste, Rusaliile si zilele de Craciun se serbeaza si in cultul ortodox, la fel ca si in cel catolic. Cu toate acestea, zilele pot fi diferite.

O prima categorie de responsabili HR considera ca angajatii ortodocsi trebuie sa aiba liber in zilele lor de sarbatoare religioasa iar angajatii altui cult religios trebuie sa aiba liber in propriile lor zile aferente. Si totusi, nu asa se procedeaza!

Angajatii catolici, spre exemplu, vor primi 2 zile libere de Pastele ortodox si inca 2 zile pentru Pastele catolic.

"Opinia ITM Bucuresti este ca legiuitorul nu face distinctie cu privire la cultele religioase crestine, iar potrivit legilor de drept, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga. Totodata, aceeasi institutie scrie ca unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine, iar angajatii de alte religii vor beneficia de zile libere platite in mod cumulativ si alternativ, in functie de data calendaristica a fiecarei sarbatori", a declarat pentru Avocatnet Raluca Dinica, director operational Smartree Romania.

Asadar vom tine cont de sarbatorile religioase ale angajatilor ce apartin de alt cult religios si vom acorda zilele libere in consecinta.

Cum se platesc orele suplimentare efectuate in zi normala de lucru? Dar in weekend? Dar in zi de sarbatoare legala?


 

 

 



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]