Practica arata ca de multe ori noii salariati nu stiu atributiile postului, deoarece nu li se comunica decat tarziu sau sunt vag formulate. Proiectul de modificare a Codului muncii prevede ca, chiar inainte de incheierea contractului de munca, salariatul trebuie informat cu privire la "Functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului cu specificarea atributiilor postului".
Aspectul privind informarea despre continutul fisei postului nu exista in prezent, ci - repetam - este doar in proiectul de modificare, pentru care Guvernul vrea sa isi asume raspunderea. Consecintele sunt favorabile salariatului: in primul rand semneaza - sau nu – contractul de munca in cunostinta de cauza, in al doilea rand isi cunoaste atributiile, iar daca i se vor solicita si alte obligatii de serviciu, acestea vor trebui comunicate in scris (de obicei prin modificarea fisei postului). In caz contrar, salariatul nu va putea fi concediat pentru necorespundere profesionala, pe motiv ca nu a indeplinit atributii care de fapt nu intrau in fisa postului.
Iar intr-un eventual caz in care se intampla un accident de munca in timpul exercitarii unor atributii care nu erau in fisa postului, aceasta nu mai poate fi "ajustata" de angajator.
Pentru simplul motiv ca salariatul va putea dovedi care ii erau de fapt atributiile.
Intentia de modificare reia discutia cu privire la anumite aspecte.
Pentru individualizarea felului muncii – element esential al contractului de munca, ce se modifica in cazul trecerii in alta munca – functia sau meseria constituie principalul criteriu. Prin functie sau meserie se intelege totalitatea atributiilor, sarcinilor sau lucrarilor care trebuie sa fie aduse la indeplinire pe baza unei anumite calificari profesionale . Fata de acest fapt s-a aratat in literatura de specialitate ca schimbarea functiei sau meseriei este inadmisibila, deoarece incalca principiul stabilitatii in munca .
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Felul muncii se identifica in principal prin functia sau meseria exercitata de salariat si in subsidiar prin pregatirea si calificarea profesionala necesara. Acestea trebuie sa aiba corespondent in Clasificarea ocupatiilor din Romania (C. O. R. ). Potrivit C. O. R. , ocupatia unei persoane poate fi exprimata prin functia sau meseria exercitata de aceasta.
In consecinta, in contractul individual de munca, felul muncii este identificat prin precizarea ocupatiei (functia sau meseria exercitata de salariat in temeiul contractului respectiv), precum si a codului ce corespunde acesteia potrivit C. O. R. . In acest sens este de subliniat ca nerespectarea art. 15 din Legea 76/1992 constituie contraventie, inclusiv in materia incheierii si modificarii contractului individual de munca.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri