Securitatea si sanatatea in munca: Ce trebuie sa indeplinim ca angajator

autorizatie functionareprotectia munciissmobligatii angajatorregistrul comertului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X





Angajatorul are obligatia legala ca, inainte de inceperea oricarei activitati, sa obtina autorizatia de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Asumarea acestei responsabilitati se face pentru activitatile care se desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora.

Exista doua proceduri distincte de obtinere a autorizatiei de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca:

1)    Procedura de autorizare in baza Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006. Aceasta procedura se desfasoara prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Munca.

2)    Procedura de autorizare in baza Legii nr. 359/2004. Aceasta procedura se desfasoara prin intermediul Biroului Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului.

Se vor autoriza potrivit prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 toti angajatorii, cu exceptia urmatoarelor categorii:

a)    persoanele juridice pentru care autorizarea functionarii, inclusiv din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, se efectueaza in temeiul Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare;

b)    persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale pentru care procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii este reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare.

SANCTIUNE

Nerespectarea obligatiei legale de a obtine autorizatia de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, conform art. 39 alin. (2) din Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

1)    Procedura de autorizare prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Munca

Care sunt etapele procedurii de autorizare?
-    Angajatorul depune la Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia isi desfasora activitatea urmatoarele documente:
-    cerere pentru autorizarea desfasurarii activitatii din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca;
-    declaratia pe propria raspundere din care rezulta ca, pentru activitatile declarate, sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
-    copii de pe actele de infiintare.

Cererea va fi completata in doua exemplare semnate in original de catre angajator.
Se va completa, de asemenea, opisul de documente solicitate pentru autorizarea de functionare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.

-    Inspectoratul Teritorial de Munca inregistreaza cererea de autorizare, verifica actele depuse si elibereaza un certificat constatator in termen de 5 zile lucratoare de la inregistrarea cererii.

Certificatul constatator, emis in baza declaratiei pe propria raspundere, da angajatorului dreptul sa desfasoare activitatile pentru care a obtinut certificatul.

Ce se intampla daca se incalca prevederile legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca?

In cazul in care in cadrul controalelor se constata incalcari ale prevederilor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca, inspectorul de munca poate dispune sistarea activitatii si, respectiv, poate propune inspectoratului teritorial de munca inscrierea masurii sistare a activitatii in certificatul constatator. in baza propunerii inspectorului de munca, inspectoratul teritorial de munca consemneaza in certificatul constatator masura sistarii activitatii.

Angajatorul isi poate relua activitatea numai dupa ce demonstreaza ca a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii si reia procedura de autorizare din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca.

In cazul reautorizarii, cererea va fi insotita de certificatul constatator eliberat initial, in original. Inspectoratul teritorial de munca va mentiona in certificatul constatator data reluarii activitatii.

INFO

Modelele pentru cererea pentru autorizare, declaratia pe propria raspundere si certificatul constatator se regasesc in anexele A, B si C la Hotararea de Guvern nr. 1425 din 11 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

2)    Procedura de autorizare prin intermediul Biroului Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului

Care sunt etapele procedurii de autorizare?

La data eliberarii de catre Oficiul Registrului Comertului a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare sau, dupa caz, la data eliberarii certificatului de inscriere de mentiuni sau inainte de inceperea unei activitati care necesita autorizare, solicitantul are obligatia de a cere obtinerea actului de autorizare a functionarii din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca. Actul de autorizare va fi emis de Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia isi desfasora activitatea solicitantul.

Solicitantul va depune la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul competent:
-    cererea de inregistrare/autorizarea functionarii,
-    declaratia pe propria raspundere prin care isi asuma responsabilitatea ca indeplineste conditiile legale privind securitatea si sanatatea in munca.

Aceste documente se depun indosariate si vor fi insotite de dovezile privind achitarea taxelor si tarifelor aferente.

In cazul in care autoritatile publice competente constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale de functionare, notifica acest fapt solicitantului, la sediul inregistrat, acordand un termen de remediere a neregularitatilor constatate. Termenul curge de la data primirii notificarii si poate fi prelungit la cererea expresa a solicitantului, adresata autoritatii publice competente.

In cazul in care neregularitatile nu sunt remediate, autoritatile publice competente notifica Oficiului Registrului Comertului actul prin care s-a interzis desfasurarea activitatii, in termen de 3 zile de la emiterea acestuia, pentru a fi inregistrat din oficiu in Registrul Comertului.

INFO

Persoanele juridice pentru care autorizarea functionarii, inclusiv din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, se efectueaza in temeiul Legii nr. 359/2004, vor completa cererea de inregistrare/autorizarea functionarii Model 1. Persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, vor completa cererea de inregistrare/autorizarea functionarii Model 2.

Ce model de declaratie pe propria raspundere veti depune?
Exista trei situatii distincte:

1)    in situatia in care nu desfasurati, la sediul social principal sau secundar, activitatile prevazute in actul constitutiv sau modificator, o perioada de maximum 3 ani, veti depune declaratia pe propria raspundere Model 1.

Odata cu eliberarea certificatului de inregistrare sau de inscriere de mentiuni, Oficiul Registrului Comertului va va elibera un certificat constatator care atesta ca s-a inregistrat declaratia pe propria raspundere si ca nu este necesara autorizarea functionarii. Sunteti, insa, obligat sa va autorizati inainte de inceperea oricareia dintre activitatile prevazute in actul constitutiv, respectiv modificator.

2)    In situatia in care desfasurati, la sediul social principal sau secundar, activitatile prevazute in actul constitutiv sau modificator, veti depune declaratia pe propria raspundere Model 2.

in termen de 20 de zile de la data inregistrarii cererii de autorizare, Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunal va va elibera un certificat constatator care atesta inregistrarea declaratiei pe propria raspundere ca indepliniti conditiile de autorizare din punct de vedere al protectiei muncii.

3)    In situatia in care intervin modificari fata de cele declarate in declaratia Model 1 sau Model 2, veti depune declaratia pe propria raspundere Model 3.

Modificarile pot interveni cand se constata neregularitati ale documentatiei depuse sau neindeplinirea conditiilor legale ori in cazul refuzului de autorizare, precum si in cazul reautorizarii, cand sunteti obligat sa reluati procedura de autorizare.

Persoanele indreptatite sa semneze declaratia pe propria raspundere sunt fondatorii, asociatii, administratorii sau reprezentantii - in cazul sucursalelor.

Autoritatea competenta sa verifice conformitatea celor declarate cu situatia de fapt in domeniul protectiei muncii este Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza se afla sediul solicitantului.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
autorizatie functionareprotectia munciissmobligatii angajatorregistrul comertului

Data aparitiei: 09 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Securitatea si sanatatea in munca: Ce trebuie sa indeplinim ca angajator Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]