Ce obligatie legala are o societate cod CAEN 6820 privind negocierea CCM la nivel de unitate?

cod caencontractul colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligativitatea efectelor contractelor colective de munca incheiate la nivelele stabilite de Legea 130/1996, in prezent abrogata, este expres prevazuta de art. II alin. (2) din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, potrivit careia, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

Asadar, chiar daca a intrat in vigoare Legea 62/2011, iar Legea 130/1996 a fost abrogata, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a Legii 40/2011 isi produc efectele, conform art. II alin. (2) din Legea 40/2011, pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

In concluzie, daca la acest moment exista contracte colective la nivel de ramura in derulare, in conformitate cu specificatiile anterioare, el va constitui izvor de drept si temei pentru acordarea drepturilor prevazute in acestea pentru salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din ramurile respective.

Apartenenta la ramurile de activitate se face in raport de obiectul de activitate al angajatorului, nu de afilierea sindicala.

Lista ramurilor la nivelul carora se incheiau contracte colective de munca era stabilita in Anexa nr. 4 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 – 2010, folosindu-se diviziunile din Clasificarea activitatilor din economia nationala. Acest contract a fost publicat in Monitorul Oficial anterior revizuirii Clasificarii activitatilor din economia nationala prin Ordinul presedintelului INS nr. 337/2007.

Pentru  ramura comert, la pct. 20 din anexa erau prevazute diviziunile si clasele CAEN 501, 503-505, 51, 52, 70.

In baza Ordinul presedintelului INS nr. 337/2007, la data de 01 ianuarie 2008 codul CAEN 7020 (care face parte din diviziunea CAEN 70) a devenit codul CAEN 6820. Asadar, societatii cu cod CAEN 6820 i se aplica dispozitiile contractului colectiv de munca la nivelul ramurii comert. Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Partenerii negocierii contractului colectiv de munca vor urmari sa nu acorde drepturi sub nivelul minim legal, sub nivelurile minime stabilite prin contractele colective de la nivel superior aplicabile, sa nu limiteze prin contract drepturile salariatilor.
Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, a reglementat negocierea colectiva si posibilitatea incheierii contractelor colective de munca la nivel de unitate, grup de unitati, ramuri de activitate si national.

Desi aceasta lege nu cuprinde reglementari in acest sens, apreciem ca un angajator trebuie sa respecte si sa acorde salariatilor drepturile prevazute in contractul colectiv de munca la nivelul ramurii de activitate din care face parte potrivit obiectului principal de activitate. Solutia este fireasca, avand in vedere faptul ca un angajator poate avea nenumarate obiecte secundare de activitate, ceea ce inseamna ca ar trebui sa aplice prevederile contractelor colective de munca din toate ramurile de activitate din care face parte, or, acest lucru este imposibil.

Conform dispozitiilor art. 128 alin. (1) din Legea 62/2011, contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate. Din acest moment vorbim astfel de contracte colective de munca incheiate la nivel de sectoare de activitate, spre deosebire de Legea 130/1996 care prevedea posibilitatea incheierii de contracte colective de munca la nivel de ramuri de activitate.

Potrivit art. 128 alin. (2) din Legea 62/2011, criteriul de apartenenta la sectoarele de activitate este cel al obiectului principal de activitate inregistrat la registrul comertului, conform codului CAEN. Observam ca pentru viitor legiuitorul a prevazut in mod expres ca apartenenta la sectoarele de activitate este cel al obiectului principal de activitate.

Asadar, apreciem ca societatea care are obiectul principal de activitate aferent codui CAEN 6820 trebuie sa raporteze la contractul colectiv de munca pe ramura comert in vigoare.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod caencontractul colectiv de munca

Data aparitiei: 12 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce obligatie legala are o societate cod CAEN 6820 privind negocierea CCM la nivel de unitate? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]