Stagiu de cotizare in cazul concediului fara plata

08 Martie 2012
08 Martie 2012
Codul munciiRevisalconcediu fara salariuconcediu fara plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Un angajat este in concediu fara salariu pe o perioada de 1 luna, acesta este asigurat din punct de vedere medical in acesta luna in care el este in concediu fara salariu? Reprezinta stagiu de cotizare la sanatate perioada in care un angajat este in concediu fara salariu?

Raspuns: Potrivit art. 54 din Codul muncii , contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Incepand cu data de 01 august 2011 perioada si cauzele de suspendare ale contractului individual de munca se vor inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Potrivit art. 49 alin. (3) din Codul muncii republicat, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele privind suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Prin urmare, daca exista la nivelul angajatorului o reglementare prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamentul intern, potrivit careia pe durata suspendarii contractului individual de munca in cazul concediilor fara salariu, salariatii beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate la valoarea (de exemplu: a salariului minim brut pe tara garantat in plata, care incepand cu data de 1 ianuarie 2012 are valoarea de 700 lei), angajatorul are obligatia platii contributiilor sociale in virtutea acestei reglementari si salariatul are stagiu asimilat. Daca nu exista o asemenea clauza, pe durata concediului fara salariu contractul individual de munca este suspendat avand ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator conditie in care aceasta perioada nu poate fi constituita stagiu de cotizare, neexistand venit salarial.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]