Deoarece munca de acasa a fost un element care a pus nenumerate firme in dificultate, mai ales din punct de vedere organizatoric, in sinteza de mai jos regasiti cele mai importante si utile articole ale saptamanii cu referire la telemunca,
somaj tehnic, concediu de carantina sau inregistrarile necesare in Revisal, precum si toate tipurile de concediu care se pot acorda in aceasta perioada, in contextual pandemiei de Coronavirus.
Ce contine decizia de modificare unilaterala privind activitatea de telemunca?
Decizia va fi intocmita in functie de fiecare situatie in parte dupa cum este vorba de munca la domiciliu, activitate in regim de telemunca, toti salariatii sau numai o parte va presta activitate in regim de telemunca/domiciliu etc.
Astfel, in primul rand trebuie sa stabiliti daca salariatii presteaza activitate in regim de telemunca sau munca la domiciliu.
Daca salariatii presteaza activitate folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor inseamna ca activitatea va fi prestata in regim de telemunca.
Continuarea AICI!
Telemunca prin actul unilateral al angajatorului. Sfatul specialistului
Avand in vedere situatia data privind raspandirea infectarii cu coronavirus, angajatorii pot lua ca masura de protectie a propriilor salariati trecerea temporara pe munca de acasa fara a incheia acte aditiionale la contractele de munca?
Zile libere pentru parinti: Cum se aplica legea? Precizari importante, plata indemnizatiei, exceptiile Procedura de acordare a zilelor libere in temeiul Legii nr. 19/2020 va fi aprobata prin hotarare de guvern in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 19/2020, respectiv in termen de 30 de zile incepand cu data de 17 martie 2020 (art. 3 alin. (3) coroborat cu art. 6 din Legea nr. 19/2020).
Legea nr. 19/2020 se aplica tuturor angajatilor din mediul public si privat.
Parintii care au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 18 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant si locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca, beneficiaza de zile libere pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.
Continuarea AICI!
Procedura de trimitere in somaj tehnic este mai utila pentru companii decat concedierea
Amenintarea coronavirusului impune o masura neobisnuita, anume sa va trimiteti angajatii acasa, pentru a reduce riscul raspandirii bolii (sau poate ca angajatii insisi vor sa stea acasa), iar impactul acestei situatii asupra afacerii dvs. e major.
Somajul tehnic este solutia simpla pentru a nu fi nevoit sa concediati oameni! Aflati informatii complete despre procedura pe care trebuie s-o urmati din lucrarea
Ghid practic. Somajul tehnic!
Fara angajati, treaba pur si simplu nu mai merge, vanzarile scad, conturile firmei nu mai sunt alimentate si asta va creeaza mari probleme, pentru ca dvs. trebuie sa le platiti in continuare salariile si contributiile aferente. Ce e de facut?
Somaj tehnic si 3 tipuri de concedii posibile in pandemia Coronavirus. Obligatii legale, Revisal si riscuri
Consiliul National al IMM-urilor din Romania a facut cateva recomandari atat in ce priveste sanatatea afacerilor in aceasta perioada, oferind si explicatii concise privind masurile pe care le pot lua firmele in aceasta perioada, cu riscurile, avantajele si obligatiile legale de rigoare: telemunca, reducerea programului de lucru, somaj tehnic, concediu de odihna, concediu fara salariu, concediu medical pentru carantina sau concedierea prin restrangerea activitatii.
Mai intai de toate, deoarece este de dorit un management de criza eficient si redresarea afacerilor in cel mai scurt timp posibil, sa vedem, mai intai, care sunt cei 10 pasi de sanatate a firmei, recomandati de CNIPMMR.
Continuarea AICI!
Instructiuni pentru acordare concediu medical si indemnizatie carantina Coronavirus si nu numai
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a emis un set de instructiuni, in atentia medicilor de familie, medicilor specialist si asiguratilor, privind acordarea de concediu medical si indemnizatie pentru carantina.
Pentru aplicarea unitara a prevederilor legale privind acordarea concediului medical si a indemnizatiei pentru carantina, va facem cunoscut urmatoarele:
In cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina.
Continuarea AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<