Declaratie soc: "Codul Muncii nu se modifica acum"

03 Decembrie 2010
03 Decembrie 2010
codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Confederatiile sindicale si patronale resping propunerea Ministerului Munci de modificare a Codului Muncii, afirmand ca noile prevederi au fost facute la presiunea Camerei de Comert Romano - Americane si a Consiliului Investitorilor Straini, fara consultarea partenerilor sociali.

Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat, vineri, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca nicio confederatie Patronala si nicio confederatie sindicala nu doresc modificarea Codului Muncii si nu sunt de acord "cu niciun cod de dialog social", pentru ca asta ar insemna modificarea Codului Muncii.

Potrivit lui Agathon, confederatiile sindicale si patronale se vor intalni la CES, luni, de la ora 12.00 pentru a stabili un program privind elaborarea impreuna a sase legi fundamentale (Legea sindicatelor, Legea patronatelor, Legea contractului colectiv de munca, Legea CES, Legea conflictelor de munca si Legea negocierii contractelor colective de munca).

"Vom face un grafic si ne vom intalni la nivel de experti si apoi la nivel de conducere de confederatii sindicale si patronale si vom da Guvernului propunerile noastre", a declarat Agathon.

El a precizat ca nici macar patronatele nu pot fi de acord cu anumite prevederi din proiectul Ministerului Muncii privind Codul muncii si a afirmat ca acestea au fost facute la presiunea Camerei de Comert Romano - Americane si a Consiliului Investitorilor Straini.

"Dupa ce vom stabili cele sase legi am putea discuta si de o modificare a Codului Muncii. Nu am discutat si nu vom discuta alta modificare facuta de altcineva in afara de sindicate si patronate", a declarat Agathon, precizand la actualul Cod al Muncii s-a negociat tip de doi ani de zile.

Vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania a afirmat ca cele doua entitati despre care afirma ca au facut presiune pentru modificarea Codului Muncii nu sunt organizate patronale si, prin urmare, nu ar fi avut dreptul sa faca astfel de propuneri.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii, perioada pentru care poate fi incheiat un contract individual de munca pe durata determinata va creste de la cel mult doi ani la trei ani, iar un astfel de contract va putea fi prelungit si dupa expirarea termenului, "pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari".

Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana, se mai arata in proiect. Actualul Cod al Muncii stabileste o perioada de referinta de trei luni luata in calcul pentru depasirea duratei maxime a timpului de munca.

Documentul mai prevede ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, nu in 30 de zile, cum stabileste legislatia in vigoare.

Perioada de proba in care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsa, iar contractul de munca poate inceta fara preaviz pe durata sau la sfarsitul acestei perioade, angajatorul avand dreptul sa incadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelasi post in intervalul de proba, se mai arata in proiect.

Termenul de preaviz impus angajatului care demisioneaza va fi extins de la maximum 15 zile la cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si de la 30 la 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere.

Proiectul de act normativ prevede ca in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare

salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, fata de 15 zile prevazute in legislatia actuala.

Proiectul de modificare a Codului muncii trimis de Ministerul Muncii sindicatelor si patronatelor reprezinta primele propuneri transmise de investitorii din tara, fiind consultati si profesori universitari asupra unor articole, a declarat, luni ministrul Ioan Botis.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]