Dezbatere nationala: bugetarii de ce nu au Pauza de masa?

bugetaripauza de masaangajaticodul munciiungureanu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Poate va mai amintiti ca, acum cateva zile, noul premier a decretat ca programul de lucru al bugetarul trebuie sa fie de la 08:00 la 16:00, fara exceptie. Acest lucru a starnit insa o reactie imediata a liberalilor, care vor...prelungirea programului cu inca 30 de minute (16:30). Motivul? Nu exista pauza de masa.
 
Cititi mai jos comunicatul oficial.
 
"Tineretul National Liberal a aflat cu indignare cum fostul director general al SIE, Mihai Razvan Ungureanu, confunda Palatul Victoria cu o unitate militarizata si, in calitate de Prim-Ministru, da ordine care incalca Codul Muncii. Prima masura luata in cadrul aparatului propriu este schimbarea programului de lucru prin incalcarea Codului Muncii.
 

Primul Ministru a stabilit uniformizarea programului lucratorilor din aparatul guvernamental, urmand ca acesta sa se desfasoare de luni pana vineri de la ora 8 la ora 16. Fiecare angajator are obligatia de a respecta Codul Muncii, iar Guvernul, fiind el insusi angajator, isi arata inca o data lipsa de respect fata de salariati. Denisa Oana Patrascu, presedinta Comisiei de Munca si Coeziune Sociala din cadrul TNL, atrage atentia ca "legea stabileste, ca obligatie corelativa, dreptul salariatului de a avea o pauza de masa care nu se include in programul de lucru, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern".
 

Ca urmare a asumarii raspunderii guvernului asupra Legii Dialogului Social, astazi, nu mai avem contractul colectiv de munca aplicabil la nivel national. Acesta stabilea, pana la 10 mai 2011, o durata minima de 30 de minute pentru masa, daca programul de lucru este mai lung de 6 ore. Dar prevederea legala se mentine, astfel ca angajatorul este obligat sa introduca aceste reglementari in regulamentul intern si sa decaleze programul de lucru cu pauza de masa.
 

Se pare ca noul guvern Ungureanu a preluat de la predecesorul guvern Boc elementele care l-au consacrat, inclusiv apetenta pentru incalcarea legii.
 
Potrivit art.134 din Codul Muncii republicat:
 
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
 
Tineretul National Liberal sesizeaza public Guvernul Romaniei ca o astfel de masura este ilegala. Bugetarii care lucreaza in aparatul guvernamental cu programul anuntat de la 8:00 la 16:00 nu au pauza de masa cuprinsa in acest interval orar, dar, cu siguranta, in cele 8 ore vor servi masa, interval in care vor fi platiti din bani publici.
 
Avand in vedere acestea, propunem Primului Ministru modificarea orarului zilnic (luni-vineri): de la 8:00 la 16:30, cu 30 de minute pauza de masa. Astfel, angajatii vor beneficia corect si legal de o pauza de masa, care nu este inclusa in programul de lucru, si pentru care nu se vor plati bani publici."


 
Va intrebam si pe dumneavoastra: care credeti ca este varianta corecta? Raspundeti folosind formularul de mai jos. Poate asa ii ajutam pe bugetari sau/si pe guvernanti sa ia decizia corecta.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bugetaripauza de masaangajaticodul munciiungureanu

Data aparitiei: 21 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Dezbatere nationala: bugetarii de ce nu au Pauza de masa? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]