Documentul pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate este Statul de salarii. Angajatorul stabileste rubricile statului de salarii respectand continutul minimal obligatoriu stabilit de OMEF 3512/2008.
In statul de salarii orele suplimentare efectuate se inscriu intr-o coloana distincta. In pontaj orele suplimentare efectuate vor figura ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”.
Pentru perioadele in care angajatorul compenseaza munca suplimentara prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, in pontaj se vor evidentia aceste libere, putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”. Pe baza pontajului lunar se va realiza statul de plata.
In statul de plata orele compensate se curpind in orele lucrate si pot fi evidentiate intr-o rubrica distincta.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) din Codul muncii in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul se va evidentia in statul de salarii intr-o coloana distincta din rubrica „Sporuri” – „Ore suplimentare”.