Reducerea riscurilor cauzate de expunerea profesionala la zgomot

20 Februarie 2012
20 Februarie 2012
zgomotsanatatea si securitatea munciilucratorievaluare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cadrul legal
H.G. nr. 493/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de zgomot, cu modificarile si completarile ulterioare.
---

Hotararea adoptata de Executiv transpune in legislatia romaneasca normele europene in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Ea fixeaza valorile-limita de expunere si valoarea expunerii zilnice la zgomot pentru care angajatorii trebuie sa adopte masuri in scopul protectiei, securitatii si sanatatii lucratorilor.
 
Ce este zgomotul?

Zgomotul este un sunet suparator, neplacut auzului. Intensitatea sa se masoara in decibeli (dB). Limita de expunere zilnica la zgomot este de 87dB(A).

Factorii care determina gradul de nocivitate a zgomotului sunt:
- intensitatea – masurata in decibeli ponderati A;
- caracterul de impuls – exista "varfuri" de zgomot;
- frecventa – masurata in herti (Hz);
- distributia in timp – cand si cu ce frecventa se produce zgomotul.

Care sunt riscurile cauzate de zgomot?

Expunerea la zgomot, la locul de munca, poate afecta sanatatea lucratorilor dvs. Principalele efecte asupra starii de sanatate sunt:

Pierderea auzului indusa de zgomot (PAIZ). Este cea mai frecventa boala profesionala din Europa si este provocata de expunerea prelungita la zgomot puternic.

Tulburari generale ale functiilor organismului. Primul semn care marcheaza o tulburare fiziologica generata de zgomot este cefaleea, insotita de greata. Intre simptomele cele mai frecvente este starea de oboseala. De asemenea, expunerea prelungita la zgomot are efect asupra sistemului cardiovascular si a celui nervos. Ea conduce la cresterea tensiunii arteriale, tulburari ale somnului, tulburari vizuale si poate chiar favoriza aparitia unor nevroze.

Cresterea nivelului de stres legat de munca. Chiar si la niveluri reduse, zgomotul poate fi un factor de stres (de exemplu sunetul frecvent al unui telefon sau cel persistent al unei instalatii de climatizare).

Risc crescut de accidentare prin perturbarea comunicarii verbale, mascarea sunetului dat de un pericol iminent, distragerea atentiei lucratorilor etc.

Influenta substantelor chimice periculoase

Unele substante chimice periculoase, precum anumiti solventi organici (toluen, stiren, sulfura de carbon), sunt toxice pentru ureche (ototoxice).

Pericol
Angajatii care lucreaza in medii cu nivel ridicat de zgomot si in care se utilizeaza substante ototoxice sunt expusi unui risc mai mare de pierdere a auzului, prin efectul dat de combinatia dintre factorul chimic si factorul fizic.
---

Responsabilitatile angajatorilor

Ca angajator aveti responsabilitatea legala de a proteja sanatatea si securitatea angajatilor dvs. fata de riscurile cauzate de expunerea la zgomot la locul de munca si, prin urmare, aveti urmatoarele obligatii:
- sa asigurati realizarea unei evaluari de risc ce poate presupune masurarea nivelului de zgomot;
- sa luati masuri de prevenire a riscurilor cauzate de zgomot;
- sa informati angajatii asupra riscurilor la care sunt expusi;
- sa reevaluati periodic riscurile sau ori de cate ori s-au produs modificari semnificative care pot sa conduca la expunerea lucratorilor la zgomot si sa revizuiti masurile de prevenire.

Sanctiune
Nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea prezentei peste limitele admise a agentilor fizici constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei, conform art. 39 alin. (9) din Legea nr. 319/2006.
---

Exista o ierarhie pe care trebuie sa o respectati atunci cand aplicati masuri de prevenire a riscurilor cauzate de zgomot:
1. Sa eliminati zgomotul la sursa;
2. Sa combateti zgomotul la sursa;
3. Sa luati masuri colective de protectie;
4. Sa asigurati echipamente individuale de protectie auditiva, cum sunt antifoanele interne sau externe.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]