” Echipele de inspectori sunt gata de interventie in orice moment, pentru a cerceta imprejurarile in care se petrec evenimetele si a stabili daca ele pot fi incadrate ca accidente de munca. Mult mai importanta este preventia care trebuie asigurata prin toate mijloacele legale. Se impune o evaluare a riscurilor pertinenta care sa inlature pericolele la care se expun lucratorii.”, precizeaza Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
In intervalul 03 – 07 august 2015 au fost derulate actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 312.004 de euro, echivalentul a 1.336.300 de lei. Inspectorii de munca au depistat 120 de persoane care lucrau la negru.
In domeniul relatiilor de munca, la nivel national s-au aplicat amenzi in valoare de 1.024.300 de lei din care 650.000 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara contracte individuale de munca, inspectorii de munca au facut 3 propuneri de cercetare penala.
216 de angajatori au fost sanctionati.
Si in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 312.000 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 73 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca.
”Nici un efort nu este prea mare cand vorbim despre asigurarea unor locuri de munca sigure si sanatoase. Evaluarea riscurilor, a nivelului de stres si identificarea unor mijloace eficiente de prevenire a accidentelor raman preocupari permanente. Respectarea de catre lucratori a normelor de securitate si sanatate in munca determina o scadere considerabila a numarului de accidentati sau decedati in timpul lucrului.”, mai precizeaza Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, conform celui mai recent comunicat de presa emis de Inspectia Muncii.
Sursa: Inspectia Muncii