Modificari pentru SSM: a aparut in Monitorul Oficial lista OBLIGATORIE a echipamentelor de protectie

echipamente de protectieHG 1.048/2006
Modificari pentru SSM: a aparut in Monitorul Oficial lista OBLIGATORIE a echipamentelor de protectie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Va reamintim ca HOTARAREA nr. 1.048 din 9 august 2006 (republicata ) privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca a fost publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 338 din 6 aprilie 2022.
 
Republicata in temeiul art. II din Hotararea Guvernului nr. 1.315/2021 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 32 din 11 ianuarie 2022, iar textele de lege au primit o noua numerotare.
 
 
Capitolul I Dispozitii generale
 
Articolul 1
 
Prezenta hotarare stabileste cerintele minime referitoare la echipamentul individual de protectie utilizat de lucratori la locul de munca.
 
Articolul 2
 
Prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in totalitate domeniului mentionat la art. 1, fara a aduce atingere dispozitiilor mai restrictive si/sau specifice cuprinse in prezenta hotarare.
 
Articolul 3
 
(1) In sensul prezentei hotarari, prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.
(2) Sunt excluse din definitia cuprinsa la alin. (1):
a) imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii de ordine publica;
d) echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoaparare sau de descurajare;
g) dispozitivele purtabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.
 
Articolul 4
 
Echipamentul individual de protectie trebuie utilizat atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloacele tehnice de protectie colectiva ori prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii.
Capitolul II Obligatiile angajatorilor
Sectiunea 1 Prevederi generale
 
Articolul 5
 
(1) Echipamentul individual de protectie trebuie sa respecte cerintele esentiale de sanatate si securitate prevazute de Regulamentul (UE) 2016/425 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 martie 2016 privind echipamentele individuale de protectie si de abrogare a Directivei 89/686/CEE a Consiliului.
(2) Orice echipament individual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc marit;
b) sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
c) sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
d) sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile necesare.
 
Articolul 6
 
In cazul in care prezenta unor riscuri multiple impune purtarea simultana a mai multor echipamente individuale de protectie, aceste echipamente trebuie sa fie compatibile si sa isi pastreze eficacitatea in raport cu riscul/riscurile respectiv/respective.
 
Articolul 7
 
Conditiile de utilizare a echipamentului individual de protectie, in special durata purtarii, sunt determinate in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual de protectie.
 
Articolul 8
 
(1) Echipamentul individual de protectie este, in principiu, destinat purtarii de catre o singura persoana.
(2) Daca imprejurarile impun purtarea echipamentului individual de protectie de catre mai multe persoane, se iau masuri corespunzatoare pentru a se asigura ca aceasta utilizare nu creeaza diferitilor utilizatori nicio problema de sanatate sau de igiena.
 
Articolul 9
 
In cadrul intreprinderii si/sau unitatii trebuie sa se furnizeze si sa fie disponibile informatii adecvate privind fiecare echipament individual de protectie impus in conformitate cu art. 5 si 6.
 
Articolul 10
 
Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii, repararii si inlocuirilor necesare.
 
Articolul 11
 
Angajatorul informeaza mai intai lucratorul despre riscurile impotriva carora il protejeaza purtarea echipamentului individual de protectie.
 
Articolul 12
 
Angajatorul asigura instruirea lucratorului si, daca este cazul, organizeaza antrenamente pentru modul de purtare a echipamentului individual de protectie.
 
Articolul 13
 
(1) Echipamentul individual de protectie poate fi utilizat numai in scopurile specificate si in conformitate cu fisa de instructiuni, cu exceptia imprejurarilor specifice si exceptionale.
(2) Instructiunile trebuie sa fie pe intelesul lucratorilor.
 
Sectiunea a 2-a Evaluarea echipamentului individual de protectie
 
Articolul 14
 
(1) Inainte de a alege echipamentul individual de protectie, angajatorul trebuie sa evalueze daca echipamentul individual de protectie pe care intentioneaza sa il foloseasca indeplineste cerintele prevazute la art. 5 si 6.
 
(2) Aceasta evaluare cuprinde:
 
a) analiza si evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate prin alte mijloace;
b) definirea caracteristicilor pe care trebuie sa le posede echipamentul individual de protectie pentru a fi eficace impotriva riscurilor prevazute la lit. a), luandu-se in considerare orice riscuri pe care le poate crea echipamentul in sine;
c) compararea caracteristicilor echipamentului individual de protectie disponibil cu caracteristicile prevazute la lit. b).
 
Articolul 15
Evaluarea prevazuta la art. 14 este revizuita in functie de modificarile aduse oricarui element al echipamentului individual de protectie.
 
Articolul 16
Anexele nr. 1-3, care fac parte integranta din prezenta hotarare, au un caracter orientativ si contin informatii utile pentru angajator privind alegerea echipamentelor individuale de protectie care trebuie sa fie furnizate lucratorilor, in conditiile art. 14.
 
Sectiunea a 3-a Informarea, consultarea si participarea lucratorilor
 
Articolul 17
Fara a aduce atingere prevederilor art. 16 din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, lucratorii si/sau reprezentantii acestora sunt informati cu privire la toate masurile ce trebuie luate in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, atunci cand acestia utilizeaza echipamente individuale de protectie la locul de munca.
 
Articolul 18
Consultarea si participarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora cu privire la problemele la care se face referire in prezenta hotarare, inclusiv in anexele la aceasta, se desfasoara in conformitate cu prevederile art. 18 din Legea nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Capitolul III Dispozitii finale
 
Articolul 19
Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 octombrie 2006.
Prezenta hotarare transpune Directiva 89/656/CEE privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentului individual de protectie la locul de munca [a 3-a directiva specifica in sensul art. 16 alin. (1) din Directiva 89/391/CEE], publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L393/1989.
 
 
Anexa nr. 1
 
RISCURI
 
in ceea ce priveste parti ale corpului care trebuie protejate de echipamente individuale de protectie*)
*) Aceasta lista de riscuri/parti ale corpului este doar orientativa, nu exhaustiva. Evaluarea riscurilor va stabili necesitatea de a furniza un echipament individual de protectie si caracteristicile sale in conformitate cu dispozitiile Hotararii Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca, republicata.
 
FIZICE
 
CHIMICE
(inclusiv nanomateriale)
 
AGENTI BIOLOGICI
 
(continuti in) ALTE RISCURI
MECANICE ZGOMOT TERMICE ELECTRICE RADIATIE AEROSOLI LICHIDE GAZE  SI VAPORI AEROSOLI LICHIDE MATERIALE, PERSOANE, ANIMALE ETC. INEC LIPSA OXIGEN LIPSA  DE  VIZIBILITATE
 
Caldura si/sau foc Frig Electrocutare ^(8) Electricitate statica Neionizanta ^(9) Ionizanta
 
Solizi
^(10)
Lichizi
^(11) Scufundare Improscari, pulverizari, jeturi
Solide 
si lichide
Contact direct 
si indirect Improscari, pulverizari, jeturi
Contact direct 
si indirect
PARTI ALE CORPULUI CARE TREBUIE PROTEJATE Cap Craniu
Intregul cap
Urechi
Ochi
Fata
Cai respiratorii
Maini
Brate (parti)
Picioare
Gambe (parti)
Piele
Trunchi/abdomen
Parti ale corpului
Intregul corp
^(1) Impact cauzat de caderea sau proiectarea obiectelor, coliziune cu un obstacol si jeturi cu presiune ridicata
^(2) Caderi cauzate de alunecare
^(3) Caderi de la inaltime
^(4) Vibratii
^(5) Comprimarea statica a unei parti din corp
^(6) Leziuni mecanice (abraziune, perforare, taieturi, muscaturi, rani sau injunghieri)
^(7) Riscuri de incalcire si prindere
^(8) Contact direct si indirect
^(9) Inclusiv lumina solara (alta decat cea survenita in cursul observarii directe a soarelui)
^(10) Pulberi, vapori, fum si fibre
^(11) Aburi si ceata
 
Anexa nr. 2
 
LISTA
 
neexhaustiva a tipurilor de echipamente individuale de protectie in ceea ce priveste riscurile impotriva carora acestea asigura protectie
Echipamente pentru protectia capului
 
– Casti si/sau sepci/cagule/acoperaminte pentru cap impotriva:
– socurilor cauzate de caderea sau proiectarea obiectelor;
– coliziunii cu un obstacol;
– riscurilor mecanice (perforare, abraziune);
– comprimarii statice (zdrobire laterala);
– riscurilor termice (foc, caldura, frig, solide fierbinti, inclusiv metale topite);
– socului electric si contactului cu piese sub tensiune neizolate;
– riscurilor de natura chimica;
– radiatiei neionizante (radiatii UV, IR, radiatii solare sau radiatii provenite de la sudura).
– Plase de par impotriva riscului de agatare
Echipamente pentru protectia auzului
– Aparatori pentru urechi (inclusiv, de exemplu, aparatori pentru urechi montate pe o casca, aparatori pentru urechi cu reducere activa a zgomotului, aparatori pentru urechi cu comunicare audio)
– Dopuri pentru urechi (inclusiv, de exemplu, dopuri pentru urechi cu atenuare dependenta de nivel, dopuri pentru urechi personalizate)
Echipamente pentru protectia ochilor si a fetei
– Ochelari cu brate, ochelari de protectie de tip masca si ecrane faciale de protectie (lentile de protectie, daca este cazul) impotriva:
– riscurilor mecanice;
– riscurilor termice;
– radiatiei neionizante (radiatii UV, IR, radiatii solare sau radiatii provenite de la sudura);
– radiatiei ionizante;
– aerosolilor solizi si a lichidelor provenite de la substante chimice si agenti biologici.
Echipamente pentru protectia aparatului respirator
– Dispozitive de filtrare impotriva:
– particulelor;
– gazelor;
– particulelor si gazelor;
– aerosolilor solizi si/sau lichizi.
– Dispozitive izolante, inclusiv cu aductie de aer
– Dispozitive de autosalvare
– Echipamente de scufundare
 
Echipamente pentru protectia mainilor si a bratelor
 
– Manusi (inclusiv mitene si protectie a bratului) impotriva:
– riscurilor mecanice;
– riscurilor termice (caldura, flacara si frig);
– socului electric si contactului cu piese sub tensiune neizolate (antistatice, conductoare, izolante);
– riscurilor de natura chimica;
– agentilor biologici;
– radiatiei ionizante si contaminarii radioactive;
– radiatiei neionizante (radiatii UV, IR, radiatii solare sau radiatii provenite de la sudura);
– riscurilor asociate vibratiilor.
– Degetare de cauciuc
Echipamente pentru protectia picioarelor si a gambelor si protectie impotriva alunecarii
– Incaltaminte (de exemplu, pantofi, inclusiv in anumite circumstante, saboti, ghete care pot avea varfuri din otel) pentru protectie impotriva:
– riscurilor mecanice;
– riscurilor de alunecare;
– riscurilor termice (caldura, flacara si frig);
– socului electric si contactului cu piese sub tensiune neizolate (antistatice, conductoare, izolante);
– riscurilor de natura chimica;
– riscurilor asociate vibratiilor;
– riscurilor de natura biologica.
– Glezniere detasabile impotriva riscurilor mecanice
– Genunchiere impotriva riscurilor mecanice
– Ghetre impotriva riscurilor mecanice, termice si de natura chimica si a agentilor biologici
– Accesorii (de exemplu, coltari, crampoane)
 
Protectia pielii - creme protectoare^1)
 
^1) In anumite situatii, ca urmare a evaluarii riscului, cremele protectoare ar putea fi utilizate impreuna cu alte echipamente individuale de protectie, cu scopul de a proteja pielea lucratorilor impotriva riscurilor conexe. Cremele protectoare sunt echipamente individuale de protectie in conformitate cu art. 3 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca, republicata, intrucat acest tip de echipament poate fi considerat, in anumite situatii, ca fiind „suplimentar sau accesoriu“. Cu toate acestea, cremele protectoare nu sunt echipamente individuale de protectie in conformitate cu definitia de la art. 3 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/425 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 martie 2016 privind echipamentele individuale de protectie si de abrogare a Directivei 89/686/CEE a Consiliului
– Ar putea exista creme protectoare impotriva:
– radiatiei neionizante (radiatii UV, IR, radiatii solare sau radiatii provenite de la sudura);
– radiatiei ionizante;
– substantelor chimice;
– agentilor biologici;
– riscurilor termice (caldura, flacara si frig).
Echipamente pentru protectia corpului/alte echipamente pentru protectia pielii
– Echipamentele individuale de protectie impotriva caderilor de la inaltime, precum opritoare de cadere retractabile, hamuri pentru intreg corpul, hamuri pentru scaune, centuri de pozitionare in timpul lucrului si de limitare a deplasarii si cordoane pentru pozitionare in timpul lucrului, dispozitive de absorbtie a energiei, opritoare de cadere tip ghidaj incluzand un cordon de ancorare, dispozitive de ajustare a corzii, dispozitive de ancorare care nu sunt concepute sa fie permanent fixate si care nu necesita lucrari de atasare inainte de utilizare, piese de legatura, cordoane, hamuri pentru salvare
– Imbracaminte de protectie, inclusiv de protectie a intregului corp (si anume combinezoane, salopete) si de protectie a unor parti ale corpului (si anume ghetre, pantaloni, jachete, veste, sorturi, genunchiere, glugi, cagule) impotriva:
– riscurilor mecanice;
– riscurilor termice (caldura, flacara si frig);
– substantelor chimice;
– agentilor biologici;
– radiatiei ionizante si contaminarii radioactive;
– radiatiei neionizante (radiatii UV, IR, radiatii solare sau radiatii provenite de la sudura);
– socului electric si contactului cu piese sub tensiune neizolate (antistatice, conductoare, izolante);
– riscurilor de agatare si prindere.
– Veste de salvare pentru prevenirea inecarii si mijloace de plutire
– Echipamente individuale de protectie pentru semnalizarea vizuala a prezentei utilizatorului
Anexa nr. 3
 
LISTA
neexhaustiva a activitatilor si sectoarelor de activitate care pot necesita utilizarea de echipament individual de protectie*)
I. Riscuri fizice
Riscuri
Parti ale corpului afectate. 
Tip de echipament individual de protectie
Exemple de activitati in care poate fi necesara utilizarea tipului corespunzator de echipament individual de protectie*)
Industrie si sectoare
Fizice - mecanice
Impact cauzat de caderea sau proiectarea obiectelor, coliziune cu un obstacol si jeturi cu presiune ridicata
Craniu
Casca de protectie
- Lucrari pe, sub sau in vecinatatea schelelor si locurilor de munca la inaltime
- Lucrari de constructii si lucrari rutiere
- Montarea si demontarea cofrajelor
- Lucrari de asamblare si instalare a schelelor
- Lucrari de asamblare si instalare
- Lucrari de demolare
- Lucrari cu explozibili
- Lucrari in mine, santuri, puturi si galerii
- Lucrari in vecinatatea lifturilor, a dispozitivelor de ridicare, a macaralelor si a transportoarelor
- Lucrari in subteran, cariere, excavari la suprafata
- Lucrari la furnale industriale, containere, masini, silozuri, buncare si conducte
- Lucrari in abatoare si pe linia de taiere din abatoare
- Manipularea sau transportul si depozitarea de incarcaturi
- Lucrari silvice
- Lucrari pe poduri metalice, constructii metalice inalte, structuri hidraulice din metal, furnale, otelarii si laminoare, containere mari, conducte mari, cazane si centrale electrice
- Terasamente si lucrari in piatra
- Lucrari cu bolturi
- Lucrari la furnale, instalatii de concasare fina, otelarii, laminoare, ateliere metalurgice, forjare, matritare la cald si turnare
- Lucrari care implica deplasarea pe biciclete si pe biciclete propulsate mecanic
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de fabricare, instalare si intretinere a masinilor
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Lucrari de productie de energie
- Lucrari de constructie si intretinere de infrastructura
- Industria fierului si a otelului
- Lucrari in abatoare
- Lucrari de manevra feroviare
- Porturi, transport si logistica
- Industria forestiera
Ochi si/sau fata
Ochelari cu brate, 
ochelari de protectie de tip masca si ecrane faciale de protectie
- Lucrari de sudura, polizare si debitare
- Lucrari manuale de ciocanire
- Lucrari de gaurire si gravare
- Lucrari de taiere si prelucrare a pietrei
- Lucrari cu bolturi
- Utilizarea de masini a caror functionare se bazeaza pe indepartarea spanului in cazul prelucrarii de materiale care produc span
- Matritarea la cald
- Indepartarea si maruntirea cioburilor
- Pulverizarea de substante abrazive
- Utilizarea de masini de taiat arboret si de fierastraie cu lant
- Proceduri stomatologice si chirurgicale
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de fabricare, instalare si intretinere a masinilor
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Lucrari de productie de energie
- Lucrari de constructie si intretinere de infrastructura
- Industriile fierului si otelului
- Industriile metalurgice si de prelucrare a lemnului
- Cioplirea pietrei
- Gradinarit
- Asistenta medicala
- Silvicultura
Picioare si gambe (parti)
Incaltaminte (pantofi/bocanci) cu varfuri de siguranta sau de protectie Incaltaminte cu protectie pentru metatarsiene
- Lucrari de constructii si lucrari rutiere
- Montarea si demontarea cofrajelor
- Lucrari de asamblare si instalare a schelelor
- Lucrari de demolare
- Lucrari cu explozibili
- Lucrari de taiere si prelucrare a pietrei
- Lucrari in abatoare si linia de taiere din abatoare
- Transport si depozitare
- Lucrari de manipulare a formelor in industria ceramicii
- Manipularea de blocuri de carne congelata si butoaie metalice de alimente conservate
- Productia, tratarea si prelucrarea produselor din sticla plata si a recipientelor din sticla
- Lucrari de transformare si intretinere
- Lucrari silvice
- Lucrari de constructii in beton si placi prefabricate, care presupun montarea si demontarea cofrajelor
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de fabricare, instalare si intretinere a masinilor
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Lucrari de productie de energie
- Lucrari de constructie si intretinere de infrastructura
- Industria fierului si a otelului
- Lucrari in abatoare
- Companiile de logistic
- Industria prelucratoare
- Industria sticlei
- Industria forestiera
- Lucrari pe santiere si in zone de depozitare
- Lucrari de copertare
- Lucrari pe poduri metalice, constructii metalice inalte, stalpi, turnuri, structuri hidraulice din metal, furnale, otelarii si laminoare, containere mari, conducte mari, cazane si centrale electrice
- Constructia de cuptoare, instalatii de incalzire si ventilare si imbinarea de metale
- Lucrari cu furnale, instalatii de concasare fina, otelarii, laminoare, ateliere metalurgice, forjare, matritare la cald, presari la cald si trefilare
- Lucrari in cariere, exploatari miniere la zi si halde
- Lucrari de manipulare a formelor in industria ceramicii
- Captusirea cuptoarelor din industria ceramicii
- Lucrari de manevra feroviare
Caderi cauzate de alunecare
Picioare
Incaltaminte antiderapanta
- Lucrari pe suprafete alunecoase
- Lucrari in medii cu umiditate
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari in abatoare
- Lucrari de curatare
- Industriile alimentare
- Gradinarit
- Industria pescuitului
Caderi de la inaltime
Intregul corp
Echipamente individuale de protectie concepute sa opreasca sau sa previna caderi de la inaltime
- Lucrari pe schele
- Asamblarea de piese prefabricate
- Lucrari pe stalpi
- Lucrari de copertare
- Lucrari pe suprafete verticale sau inclinate
- Lucrari in cabine de macarale amplasate la mare inaltime
- Lucrari in cabine de stivuitoare si elevatoare amplasate la mare inaltime in depozite
- Lucrari in partea superioara a turnurilor de sonda
- Lucrari in puturi si canalizari
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari de intretinere a infrastructurii
Vibratii
Maini
Manusi de protectie
- Lucrari cu unelte manuale
- Industriile prelucratoare
- Lucrari de constructii
- Lucrari de constructii civile
Comprimarea statica 
a unei parti din corp
Genunchi 
(parti ale gambei)
Genunchiere
- Montarea de blocuri, placi ceramice si pavaje
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
Picioare
Incaltaminte 
cu varfuri de protectie
- Lucrari de demolare
- Manipularea de incarcaturi
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Transport si depozitare
- Intretinere
Leziuni mecanice (abraziune, perforare, taieturi, muscaturi, 
rani sau injunghiere)
Ochi si/sau fata 
Ochelari cu brate, ochelari de protectie 
de tip masca, ecrane faciale de protectie
- Lucrari cu unelte manual
- Lucrari de sudura si de forjare
- Lucrari de polizare si debitare
- Lucrari de gravare
- Lucrari de taiere si prelucrare a pietrei
- Utilizarea de masini a caror functionare se bazeaza pe indepartarea spanului in cazul prelucrarii de materiale care produc span
- Matritarea la cald
- Indepartarea si maruntirea cioburilor
- Pulverizarea de substante abrazive
- Utilizarea de masini de taiat arboret si de fierastraie cu lant
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Lucrari de productie de energie
- Lucrari de intretinere a infrastructurii
- Industriile fierului si otelului
- Industriile metalurgice si de prelucrare a lemnului
- Cioplirea pietrei
- Gradinarit
- Silvicultura
Maini
Manusi de protectie impotriva riscurilor mecanice
- Lucrari cu cadre din otel
- Manipularea de obiecte cu muchii ascutite, cu exceptia masinilor care prezinta riscul ca manusa sa fie prinsa
- Utilizarea obisnuita a cutitelor de mana in productie si abatoare
- Schimbarea cutitelor la masinile de taiat
- Lucrari silvice
- Gradinarit
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari de intretinere a infrastructurii
- Industriile prelucratoare
- Industria alimentara
- Lucrari in abatoare
- Industria forestiera
Antebrate
Protectia bratului
- Lucrari de dezosare si transare
- Industria alimentara
- Lucrari in abatoare
Trunchi/Abdomen/
Picioare
Sorturi de protectie, ghetre, pantaloni rezistenti la penetrare (pantaloni rezistenti la taiere)
- Utilizarea obisnuita a cutitelor de mana in productie si abatoare
- Lucrari silvice
- Industria alimentara
- Lucrari in abatoare
- Industria forestiera
Picioare
Incaltaminte rezistenta la penetrare
- Lucrari de constructii si lucrari rutiere
- Lucrari de demolare
- Montarea si demontarea cofrajelor
- Lucrari silvice
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Industria forestiera
Riscuri de agatare si prindere
Intregul corp
Imbracaminte de protectie folosita acolo unde exista riscul de agatare de parti mobile
- Agatarea in piesele masinilor
- Prindere in piesele masinilor
- Prinderea articolelor de imbracaminte in piesele masinilor
- Tarare
- Constructia de masini
- Fabricarea de masini grele
- Inginerie
- Constructii
- Agricultura
Fizice - zgomot
Zgomot
Urechi
Antifoane
- Utilizarea de prese metalice
- Lucrari care presupun utilizarea de dispozitive cu aer comprimat
- Activitatea personalului de la sol din aeroporturi
- Lucrari cu unelte electrice
- Lucrari cu explozibili
- Lucrari de batere a pilotilor
- Prelucrarea lemnului si a textilelor
- Industria metalurgica
- Industria prelucratoare
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Industria aeronautica
- Lucrari miniere
Fizice - termice
Caldura si/sau foc
Fata/Intregul cap
Masti de sudura, casti/sepci de protectie impotriva caldurii sau a focului, glugi de protectie impotriva caldurii si/sau a focului
- Lucrari cu expunere la temperaturi ridicate, caldura radianta sau foc
- Manipularea de materiale incandescente sau stationarea in apropierea acestora
- Lucrari cu pistoale de sudura pentru materiale plastice
- Industria fierului si otelului
- Industria metalurgica
- Servicii de intretinere
- Industria prelucratoare
Trunchi/Abdomen/
Picioare
Sorturi de protectie, ghetre
- Lucrari de sudura si de forjare
- Lucrari de turnare
- Industria fierului si otelului
- Industria metalurgica
- Servicii de intretinere
- Industria prelucratoare
Maini
Manusi de protectie impotriva caldurii si/sau a flacarilor
- Lucrari de sudura si de forjare
- Lucrari cu expunere la temperaturi ridicate, caldura radianta sau foc
- Manipularea de materiale incandescente sau stationarea in apropierea acestora
- Industria fierului si otelului
- Industria metalurgica
- Servicii de intretinere
- Industria prelucratoare
Antebrate
Mansoane
- Lucrari de sudura si de forjare
- Manipularea de materiale incandescente sau stationarea in apropierea acestora
- Industria fierului si otelului
- Industria metalurgica
- Servicii de intretinere
- Industria prelucratoare
Picioare
Incaltaminte de protectie impotriva caldurii si/sau a flacarilor
- Manipularea de materiale incandescente sau stationarea in apropierea acestora
- Industria fierului si otelului
- Industria metalurgica
- Servicii de intretinere
- Industria prelucratoare
Parti ale corpului/
Intregul corp
Imbracaminte de protectie impotriva caldurii si/sau a flacarilor
- Lucrari cu expunere la temperaturi ridicate, caldura radianta sau foc
- Industria fierului si otelului
- Industria metalurgica
- Industria forestiera
Frig
Maini
Manusi de protectie impotriva frigului
Picioare
Incaltaminte de protectie impotriva frigului
- Lucrari in aer liber in conditii extreme de frig
- Lucrari in camere frigorifice
- Lucrari cu lichide criogenice
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Industria alimentara
- Sectorul agriculturii si al pescuitului
Parti ale corpului/
Intregul corp, inclusiv capul
Imbracaminte de protectie impotriva frigului
- Lucrari in aer liber in conditii meteorologice extreme de frig
- Lucrari in camere frigorifice
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Industria alimentara
- Sectorul agriculturii si al pescuitului
- Transport si depozitare
Fizice - electrice
Soc electric (contact direct sau indirect)
Intregul cap
Casti electroizolante
Maini
Manusi electroizolante
Picioare
Incaltaminte electroizolanta
Intregul corp/Maini/ Picioare
Imbracaminte conductoare conceputa sa fie purtata de persoane calificate in timpul lucrarilor in cadrul carora este posibil contactul cu piese sub tensiune neizolate la o tensiune nominala a sistemului electric de pana la 800 kV pentru curent alternativ si 600 kV pentru curent continuu
- Lucrari in cadrul carora este posibil contactul cu piese sub tensiune neizolate sau in apropierea pieselor neizolate aflate sub tensiune electrica
- Lucrari la sistemul electric
- Lucrari de productie de energie
- Transportul si distributia de energie electrica
- Lucrari de intretinere a instalatiilor industriale
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
Electricitate statica
Maini
Manusi antistatice
Picioare
Incaltaminte antistatica/conductoare
Intregul corp
Imbracaminte antistatica
- Manipularea de materii plastice si de cauciuc
- Turnare, colectare sau incarcare intr-un container
- Lucrari in apropiere de elemente foarte incarcate, precum benzi transportoare
- Manipularea de explozibili
- Industria prelucratoare
- Industria furajelor
- Instalatiile de incarcare in saci si de ambalare
- Fabricarea, depozitarea sau transportarea de explozibili
Fizice - radiatii
Radiatie neionizanta, inclusiv lumina solara (alta decat cea survenita in cursul observarii directe a soarelui)
Cap
Sepci si casti
- Lucrari in aer liber
- Pescuit si agricultura
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
Ochi
Ochelari cu brate, ochelari de protectie de tip masca si ecrane faciale de protectie
- Lucrari cu caldura radianta
- Operatiuni la furnale
- Lucrari cu laser
- Lucrari in aer liber
- Lucrari de sudura si taiere cu gaze
- Activitatea de suflare a sticlei
- Lampi germicide
- Industriile fierului si otelului
- Industria prelucratoare
- Pescuit si agricultura
Intregul corp (pielea)
Echipamente individuale de protectie impotriva razelor ultraviolete naturale si artificiale
- Lucrari in aer liber
- Lucrari de sudura electrica
- Lampi germicide
- Lampi cu xenon
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Lucrari de productie de energie
- Lucrari de intretinere a infrastructurii
- Pescuit si agricultura
- Industria forestiera
- Gradinarit
- Industria alimentara
- Industria materialelor plastic
- Industria tipografica
Radiatie ionizante
Ochi
Ochelari cu brate/ Ochelari de protectie de tip masca de protectie impotriva radiatiei ionizante
Maini
Manusi de protectie impotriva radiatiei ionizante
- Lucrari in instalatii cu raze X
- Lucrari in spatii de radiodiagnostic medical
- Lucrari cu produse radioactive
- Asistenta medicala
- Asistenta veterinara
- Instalatie de deseuri radioactive
- Lucrari de productie de energie
Trunchi/Abdomen/ Parti ale corpului
Sorturi de protectie impotriva razelor X/ Haina/Vesta/ Fusta de protectie impotriva razelor X
- Lucrari in instalatii cu raze X
- Lucrari in spatii de radiodiagnostic medical
- Asistenta medicala
- Asistenta veterinara
- Asistenta stomatologica
- Urologie
- Chirurgie
- Radiologie interventionala
- Laboratoare
Cap
Acoperaminte 
pentru cap si sepci
Echipamente individuale de protectie impotriva, de exemplu, dezvoltarii de tumori cerebrale
- Locuri de munca si instalatii medicale cu raze X
- Asistenta medicala
- Asistenta veterinara
- Asistenta stomatologica
- Urologie
- Chirurgie
- Radiologie interventionala
Parti ale corpului
Echipamente individuale de protectie pentru tiroida
Echipamente individuale de protectie pentru gonade
- Lucrari in instalatii cu raze X
- Lucrari in spatii de radiodiagnostic medical
- Asistenta medicala
- Asistenta veterinara
Intregul corp
Imbracaminte de protectie impotriva radiatiei ionizante
- Lucrari in spatii de radiodiagnostic medical
- Lucrari cu produse radioactive
- Lucrari de productie de energie
- Instalatie de deseuri radioactive
*) Evaluarea riscurilor va stabili necesitatea de a furniza un echipament individual de protectie si caracteristicile sale in conformitate cu dispozitiile din prezenta hotarare.
II. Riscuri chimice (inclusiv nanomateriale)
Riscuri
Parti ale corpului afectate. 
Tip de echipament individual de protectie
Exemple de activitati in care poate fi necesara utilizarea tipului corespunzator de echipament individual de protectie*)
Industrie si sectoare
 
Chimice - aerosoli
Solide (pulberi, vapori, fum, fibre si nanomateriale)
Caile respiratorii Dispozitive de protectie a cailor respiratorii impotriva particulelor
- Lucrari de demolare
- Lucrari cu explozibili
- Lucrari de sablare si lustruire a suprafetelor
- Lucrari in prezenta azbestului
- Utilizarea de materiale care sunt compuse din/care contin nanoparticule
- Lucrari de sudura
- Lucrari de curatare a cosurilor
- Lucrari pe captuseala furnalelor si a oalelor de turnare, in cazul in care se pot degaja pulberi
- Lucrari in apropierea oalelor de turnare, in cazul in care se pot degaja vapori de metale grele
- Lucrari la gura de incarcare a furnalelor
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Industriile fierului si otelului
- Industriile metalurgice si de prelucrare a lemnului
- Industria autovehiculelor
- Cioplirea pietrei
- Industria farmaceutica
- Asistenta medicala
- Prepararea citostaticelor
Maini
Manusi de protectie impotriva substantelor chimice si crema protectoare ca protectie suplimentara/accesorie
- Lucrari in prezenta azbestului
- Utilizarea de materiale care sunt compuse din/care contin nanoparticule
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile 
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari de intretinere a instalatiilor industriale
Intregul corp
Imbracaminte de protectie impotriva particulelor solide
- Lucrari de demolare
- Lucrari in prezenta azbestului
- Utilizarea de materiale care sunt compuse din/care contin nanoparticule
- Lucrari de curatare a cosurilor
- Lucrari de preparare a produselor de protectie a plantelor
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari de intretinere a instalatiilor industriale
- Agricultura
Ochi
Ochelari cu brate/Ochelari de protectie de tip masca si ecrane faciale de protectie
- Prelucrarea lemnului
- Lucrari rutiere
- Industria miniera
- Industriile metalurgice si de prelucrare a lemnului
- Lucrari de constructii civile
Lichide (aburi si ceata)
Caile respiratorii
Dispozitive de protectie a cailor respiratorii impotriva particulelor
- Tratament de suprafata (de exemplu, lacuirea/vopsirea, sablarea cu materiale abrazive)
- Curatarea suprafetelor
- Industria metalurgica
- Industria prelucratoare
- Sectorul auto
Maini
Manusi de protectie impotriva substantelor chimice
- Tratament de suprafata
- Curatarea suprafetelor
- Utilizarea de dispozitive cu jet lichid
- Manipulare de acizi si solutii caustice, dezinfectanti si substante de curatare corozive
- Industria metalurgica
- Industria prelucratoare
- Sectorul auto
Intregul corp
Imbracaminte de protectie impotriva substantelor chimice
- Tratament de suprafata
- Curatarea suprafetelor
- Industria metalurgica
- Industria prelucratoare
- Sectorul auto
Chimice - lichide
Scufundare
Improscari, pulverizari si jeturi
Maini
Manusi de protectie impotriva substantelor chimice
- Utilizarea de dispozitive cu jet lichid
- Manipulare de acizi si solutii caustice, dezinfectanti si substante de curatare corozive
- Prelucrarea materialelor de captusire
- Lucrari de tabacarie
- Activitatea din saloanele de coafura si de infrumusetare
- Industria textilelor si a imbracamintei
- Servicii de curatare
- Industria autovehiculelor
- Servicii de infrumusetare si de coafura
Antebrate
Maneci de protectie impotriva substantelor chimice
- Manipulare de acizi si solutii caustice, dezinfectanti si substante de curatare corozive
- Lucrari de curatare
- Industria chimica
- Servicii de curatare
- Industria autovehiculelor
Picioare
Ghete de protectie impotriva substantelor chimice
- Utilizarea de dispozitive cu jet lichid
- Manipulare de acizi si solutii caustice, dezinfectanti si substante de curatare corozive
- Industria textilelor si a imbracamintei
- Servicii de curatare
- Industria autovehiculelor
Intregul corp
Imbracaminte de protectie impotriva substantelor chimice
- Utilizarea de dispozitive cu jet lichid
- Manipulare de acizi si solutii caustice, dezinfectanti si substante de curatare corozive
- Lucrari de curatare
- Industria chimica
- Servicii de curatare
- Industria autovehiculelor
- Agricultura
Chimice - gaze si vapori
Gaze si vapori
Caile respiratorii
Dispozitive de protectie a cailor respiratorii impotriva gazelor
- Tratament de suprafata (de exemplu, lacuirea/vopsirea, sablarea cu materiale abrazive)
- Curatarea suprafetelor
- Lucrari in incaperi de fermentatie si distilare
- Lucrari in interiorul rezervoarelor si digestoarelor
- Lucrari in containere, spatii inguste si cuptoare industriale alimentate cu gaz, in masura in care poate exista riscul intoxicarii cu gaz sau cantitatea de oxigen este insuficienta
- Lucrari de curatare a cosurilor
- Dezinfectanti si substante de curatare corozive
- Lucrari in apropierea convertizoarelor si a conductelor de gaz ale furnalelor
- Industria metalurgica
- Sectorul auto
- Industria prelucratoare
- Servicii de curatare
- Productia de bauturi alcoolice
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria chimica
- Industria petrochimica
Maini
Manusi de protectie impotriva substantelor chimice
- Tratament de suprafata
- Curatarea suprafetelor
- Lucrari in incaperi de fermentatie si distilare
- Lucrari in interiorul rezervoarelor si digestoarelor
- Lucrari in containere, spatii inguste si cuptoare industriale alimentate cu gaz, in masura in care poate exista riscul intoxicarii cu gaz sau cantitatea de oxigen este insuficienta
- Industria metalurgica
- Sectorul auto
- Industria prelucratoare
- Productia de bauturi alcoolice
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria chimica
- Industria petrochimica
Intregul corp
Imbracaminte de protectie impotriva substantelor chimice
- Tratament de suprafata
- Curatarea suprafetelor
- Lucrari in incaperi de fermentatie si distilare
- Lucrari in interiorul rezervoarelor si digestoarelor
- Lucrari in containere, spatii inguste si cuptoare industriale alimentate cu gaz, in masura in care poate exista riscul intoxicarii cu gaz sau cantitatea de oxigen este insuficienta
- Industria metalurgica
- Sectorul auto
- Industria prelucratoare
- Productia de bauturi alcoolice
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria chimica
- Industria petrochimica
Ochi
Ochelari cu brate, ochelari de protectie de tip masca si ecrane faciale de protectie
- Vopsirea prin pulverizare
- Prelucrarea lemnului
- Operatiuni miniere
- Sectorul auto
- Industria prelucratoare
- Industria miniera
- Industria chimica
- Industria petrochimica
*) Evaluarea riscurilor va stabili necesitatea de a furniza un echipament individual de protectie si caracteristicile sale in conformitate cu dispozitiile din prezenta hotarare.
III. Agenti biologici
Riscuri
Parti ale corpului afectate. 
Tip de echipament individual de protectie
Exemple de activitati in care poate fi necesara utilizarea tipului corespunzator de echipament individual de protectie*)
Industrie si sectoare
 
Agenti biologici (continuti in) - aerosoli
Solide si lichide
Caile respiratorii Dispozitive de protectie a cailor respiratorii impotriva particulelor
- Activitati care implica intrarea in contact cu fluide si tesuturi umane si animale
- Lucrari cu expunere la agenti biologici
- Asistenta medicala
- Clinici veterinare
- Laboratoare de analize clinice
- Laboratoare pentru activitati de cercetare
- Aziluri de batrani
- Servicii de asistenta la domiciliu
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria alimentara
 
- Productia de substante biochimice
 
Maini
 
Manusi de protectie impotriva microorganismelor
Parti ale corpului/Intregul corp
Ochi si/sau fata
Ochi si/sau fata
Ochelari cu brate, ochelari de protectie de tip masca si ecrane faciale de protectie
- Activitati care implica intrarea in contact cu fluide si tesuturi umane si animale
- Lucrari cu expunere la agenti biologici
- Asistenta medicala
- Clinici veterinare
- Laboratoare de analize clinice
- Laboratoare pentru activitati de cercetare
- Aziluri de batrani
- Servicii de asistenta la domiciliu
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria alimentara
Agenti biologici (continuti in) - lichide
Contact direct si indirect
Maini
Manusi de protectie impotriva microorganismelor
Parti ale corpului/Intregul corp Ochi si/sau fata
 
Ochi si/sau fata
 
Ochelari de protectie de tip masca si ecrane faciale de protectie
- Activitati care implica intrarea in contact cu fluide si tesuturi umane si animale (muscaturi, intepaturi)
- Lucrari cu expunere la agenti biologici
- Asistenta medicala
- Clinici veterinare
- Laboratoare de analize clinice
- Laboratoare pentru activitati de cercetare
- Aziluri de batrani
- Servicii de asistenta la domiciliu
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria alimentara
- Industria forestiera
Improscari, pulverizari si jeturi
 
Maini
 
Manusi de protectie impotriva microorganismelor
- Activitati care implica intrarea in contact cu fluide si tesuturi umane si animale
- Lucrari cu expunere la agenti biologici
- Asistenta medicala
- Clinici veterinare
- Laboratoare de analize clinice
- Laboratoare pentru activitati de cercetare
- Aziluri de batrani
- Servicii de asistenta la domiciliu
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria alimentara
 
Antebrate
 
Maneci de protectie impotriva microorganismelor
- Activitati care implica intrarea in contact cu fluide si tesuturi umane si animale
- Lucrari cu expunere la agenti biologici
- Asistenta medicala
- Clinici veterinare
- Laboratoare de analize clinice
- Laboratoare pentru activitati de cercetare
- Aziluri de batrani
- Servicii de asistenta la domiciliu
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria alimentara
 
Picioare/Gambe
 
Ciorapi de protectie si ghetre
- Activitati care implica intrarea in contact cu fluide si tesuturi umane si animale
- Lucrari cu expunere la agenti biologici
- Asistenta medicala
- Clinici veterinare
- Laboratoare de analize clinice
- Laboratoare pentru activitati de cercetare
- Aziluri de batrani 
- Servicii de asistenta la domiciliu 
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria alimentara
 
Intregul corp
 
Ochi si/sau fata
- Activitati care implica intrarea in contact cu fluide si tesuturi umane si animale
- Lucrari cu expunere la agenti biologici
- Asistenta medicala
- Clinici veterinare
- Laboratoare de analize clinice
- Laboratoare pentru activitati de cercetare
- Aziluri de batrani
- Servicii de asistenta la domiciliu
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria alimentara
Agenti biologici (continuti in) - materiale, persoane, animale etc.
Contact direct si indirect
 
Maini
 
Manusi de protectie impotriva microorganismelor
Parti ale corpului/Intregul corp
Ochi si/sau fata
Ochi si/sau fata
Ochelari de protectie de tip masca si ecrane faciale de protectie
- Activitati care implica intrarea in contact cu fluide si tesuturi umane si animale (muscaturi, intepaturi)
- Lucrari cu expunere la agenti biologici
- Asistenta medicala
- Clinici veterinare
- Laboratoare de analize clinice
- Laboratoare pentru activitati de cercetare
- Aziluri de batrani
- Servicii de asistenta la domiciliu
- Statii de epurare a apelor uzate
- Statii de tratare a deseurilor
- Industria alimentara
- Industria forestiera
*) Evaluarea riscurilor va stabili necesitatea de a furniza un echipament individual de protectie si caracteristicile sale in conformitate cu dispozitiile din prezenta hotarare.
 
IV. Alte riscuri
 
Riscuri
 
Parti ale corpului afectate. 
Tip de echipament individual de protectie
Exemple de activitati in care poate fi necesara utilizarea tipului corespunzator de echipament individual de protectie*)
 
Industrie si sectoare
 
Lipsa de vizibilitate
 
Intregul corp
 
Echipamente individuale de protectie pentru semnalizarea vizuala a prezentei utilizatorului
 
- Lucrari in apropierea vehiculelor in miscare
- Lucrari de asfaltare si de semnalizare rutiera
- Lucrari feroviare
- Conducerea mijloacelor de transport
- Activitatea personalului de la sol din aeroporturi
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari miniere
- Servicii de transport si de transport de pasageri
Lipsa oxigen
Caile respiratorii
 
Dispozitive izolante de protectie a cailor respiratorii
 
- Lucrari in spatii inchise
- Lucrari in incaperi de fermentatie si distilare
- Lucrari in interiorul rezervoarelor si digestoarelor
- Lucrari in containere, spatii inguste si cuptoare industriale alimentate cu gaz, in masura in care poate exista riscul intoxicarii cu gaz sau cantitatea de oxigen este insuficienta
- Lucrari in puturi, canale si alte spatii subterane ale sistemului de canalizare
- Productia de bauturi alcoolice
- Lucrari de constructii civile
- Industria chimica
- Industria petrochimica
 
Caile respiratorii
 
Echipamente de scufundare - Lucrari subacvatice - Lucrari de constructii civile
 
Inecare
Intregul corp
Vesta de salvare
- Lucrari in sau in apropierea apei
- Lucrari pe mare
- Lucrari in aeronave
- Industria pescuitului
- Industria aeronautica
- Constructii de cladiri
- Lucrari de constructii civile
- Lucrari de constructii navale
- Lucrari in docuri si porturi

Sursa: Monitorul Oficial
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
echipamente de protectieHG 1.048/2006

Data aparitiei: 07 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificari pentru SSM: a aparut in Monitorul Oficial lista OBLIGATORIE a echipamentelor de protectie Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]