In perioadele in care se inregistreaza temperaturi extreme, trebuie sa luati masuri pentru asigurarea conditiilor de microclimat si pentru protejarea angajatilor dvs. Aceste masuri vor fi stabilite de dvs., in calitate de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai angajatilor. Daca, in unitatea pe care o conduceti, functioneaza comitetul de securitate si sanatate in munca, masurile vor fi stabilite de catre acesta.
In perioadele cu temperaturi scazute extreme trebuie sa asigurati urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
- distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1litru/persoana/schimb;
- acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
- asigurarea echipamentului individual de protectie.
Definitii
1) temperaturi scazute extreme sunt considerate temperaturile sub minus 200C sau situatiile in care indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32;
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
2) vantul intens este vantul a carui viteza depaseste 10 metri pe secunda;
3) indicele de racire exprima temperatura echivalata scazuta, respectiv temperatura exterioara a aerului corelata cu viteza vantului.
---
Daca temperaturile extreme, ridicate sau scazute, se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv si, din motive obiective, nu puteti asigura masurile minimale prezentate mai sus, atunci trebuie, dupa caz, sa:
- reduceti durata zilei de lucru;
- esalonati ziua de lucru astfel: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00 – pentru perioadele cu temperaturi ridicate extreme;
- sa dispuneti intreruperea colectiva a lucrului, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Atentie
Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale angajatilor dvs. se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.
---
De comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai angajatilor, veti stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:
1. prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
2. fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
Info
Institutul National de Meteorologie si Hidrologie are obligatia de a comunica, prin mijloacele de comunicare in masa locale, zonele in care temperatura atinge valori extreme, nivelul acestor temperaturi, precum si prognoza pentru urmatoarea perioada.
Daca temperaturile depasesc valorile extreme, comunicarea se va repeta din 6 in 6 ore, pe toata durata mentinerii acestor temperaturi.
---
Sanctiune
Nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea prezentei peste limitele maxime admise a agentilor chimici, fizici sau biologici, precum si suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului uman, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.