Protectia angajatilor la temperaturi extreme

temperaturi extremetemperaturi scazute extremesanatatea salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In perioadele in care se inregistreaza temperaturi extreme, trebuie sa luati masuri pentru asigurarea conditiilor de microclimat si pentru protejarea angajatilor dvs. Aceste masuri vor fi stabilite de dvs., in calitate de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai angajatilor. Daca, in unitatea pe care o conduceti, functioneaza comitetul de securitate si sanatate in munca, masurile vor fi stabilite de catre acesta.

In perioadele cu temperaturi scazute extreme trebuie sa asigurati urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:

- distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1litru/persoana/schimb;
- acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
- asigurarea echipamentului individual de protectie.

Definitii
1) temperaturi scazute extreme sunt considerate temperaturile sub minus 200C sau situatiile in care indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32;
2) vantul intens este vantul a carui viteza depaseste 10 metri pe secunda;
3) indicele de racire exprima temperatura echivalata scazuta, respectiv temperatura exterioara a aerului corelata cu viteza vantului.
---

Daca temperaturile extreme, ridicate sau scazute, se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv si, din motive obiective, nu puteti asigura masurile minimale prezentate mai sus, atunci trebuie, dupa caz, sa:
- reduceti durata zilei de lucru;
- esalonati ziua de lucru astfel: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00 – pentru perioadele cu temperaturi ridicate extreme;
- sa dispuneti intreruperea colectiva a lucrului, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Atentie
Pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale angajatilor dvs. se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.
---

De comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai angajatilor, veti stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:
1. prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
2. fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

Info
Institutul National de Meteorologie si Hidrologie are obligatia de a comunica, prin mijloacele de comunicare in masa locale, zonele in care temperatura atinge valori extreme, nivelul acestor temperaturi, precum si prognoza pentru urmatoarea perioada.
Daca temperaturile depasesc valorile extreme, comunicarea se va repeta din 6 in 6 ore, pe toata durata mentinerii acestor temperaturi.
---

Sanctiune
Nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea prezentei peste limitele maxime admise a agentilor chimici, fizici sau biologici, precum si suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului uman, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
temperaturi extremetemperaturi scazute extremesanatatea salariatilor

Data aparitiei: 14 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia angajatilor la temperaturi extreme Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]