Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a explicat recent ca Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) inseamna o alocare de 368 de milioane de euro pentru reforme in domeniul muncii si protectiei sociale.
"Din punctul de vedere al Ministerului Muncii, PNRR inseamna o alocare de 368 de milioane de euro pentru reforme in domeniul muncii si protectiei sociale. Pentru reforma sistemului de pensii, prin crearea unui nou cadru legal echitabil, predictibil si sustenabil, se aloca 100 de milioane euro. Acesti bani vor merge concret catre: sustinerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate in plata; servicii electronice avansate prin digitalizarea Casei Nationale de Pensii Publice si a structurilor teritoriale. Acesta este procesul de evaluare si digitalizare al dosarelor de pensii care trebuia inceput din 2019 si pe care PSD nu l-a facut, desi l-a asumat prin lege, proces pe care il desfasuram acum la Ministerul Muncii", a scris pagina sa de socializare ministrul Muncii.
Totodata, potrivit ministrului de resort, doua milioane de euro vor fi alocati pentru reforma sistemului de
salarizare publica, prin crearea unui nou cadru legal care sa asigurare politici de salarizare echitabile si sustenabile.
Pe de alta parte, 100 de milioane euro vor merge catre dezvoltarea componentei de infrastructura sociala. Din totalul de mai sus, 50 de milioane de euro sunt destinati reformei sistemului de protectie a persoanelor adulte cu dizabilitati, investitiilor in modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilitati - 150 de servicii comunitare (centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu si locuinte protejate). In plus, tot din acesti bani, se va crea infrastructura sociala noua pentru persoanele cu dizabilitati - 35 de servicii comunitare (centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu si servicii de asistenta si suport). Alti 50 de milioane euro merg la dezvoltarea infrastructurii sociale pentru copii: investitii intr-o retea de 150 centre de zi pentru copiii in situatii de risc.
"Urmarim si un nou cadru legal care sa ofere solutii pentru sprijinirea familiilor care traiesc in saracie si au copii in intretinere, astfel incat acestia sa poata fi mentinuti in familie", a precizat Raluca Turcan, amintind ca, in ce priveste ocuparea fortei de munca, formalizarea muncii si economie sociala se vor aloca 86 de milioane de euro, din care 6 milioane de euro pentru implementarea tichetelor de munca pentru lucratorii casnici.
De asemenea, sunt planificate granturi de 35 de milioane de euro pentru infiintarea intreprinderilor sociale in zona economiei verzi si/sau digitale, 35 milioane euro granturi sunt directionate pentru infiintarea intreprinderilor sociale in zona rurala (pentru integrare in munca a tinerilor NEETS), iar 10 milioane de euro vor fi dedicate cresterii/up-scaling a intreprinderilor sociale de succes.
In cadrul Pilonului II - Transformarea digitala, respectiv componenta "Cloud-ul guvernamental si sisteme digitale interconectate in administratia publica, semnatura si identitate electronica, promovarea investitiilor cu valoare adaugata mare in TIC", Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a facut 3 propuneri vizand digitalizarea ANOFM (digitalizare interna, inclusiv structuri teritoriale) cu un buget de 15 milioane de euro, digitalizarea Inspectiei Muncii (digitalizare activitate interna - COLOMBO, respectiv actualizarea si modernizarea REVISAL/REGES Online) cu alocare 35 milioane de euro si digitalizarea ANPIS (digitalizare interna, inclusiv structuri teritoriale) cu alocare 30 milioane de euro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<