In perioadele in care se inregistreaza temperaturi extreme, trebuie sa luati masuri pentru asigurarea conditiilor de microclimat si pentru protejarea angajatilor dvs. Aceste masuri vor fi stabilite de dvs., in calitate de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai angajatilor. Daca, in unitatea pe care o conduceti, functioneaza comitetul de securitate si sanatate in munca, masurile vor fi stabilite de catre acesta.
In perioadele cu temperaturi scazute extreme trebuie sa asigurati urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
- distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1litru/persoana/schimb;
- acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
- asigurarea echipamentului individual de protectie.
Definitii
1) temperaturi scazute extreme sunt considerate temperaturile sub minus 200C sau situatiile in care indicele de racire scade sub pragul valoric de minus 32;
2) vantul intens este vantul a carui viteza depaseste 10 metri pe secunda;
3) indicele de racire exprima temperatura echivalata scazuta, respectiv temperatura exterioara a aerului corelata cu viteza vantului.
---
Daca temperaturile extreme, ridicate sau scazute, se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv si, din motive obiective, nu puteti asigura masurile minimale prezentate mai sus, atunci trebuie, dupa caz, sa:
- reduceti durata zilei de lucru;
- esalonati ziua de lucru astfel: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00 – pentru perioadele cu temperaturi ridicate extreme;
- sa dispuneti intreruperea colectiva a lucrului, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.