Bolile profesionale reprezinta afectiuni care se produc in urma exercitarii unei meserii sau profesii. Acestea sunt cauzte de factori nocivi fizici, chimici sau biologici.
Atentionam asupra faptului ca bolile sunt recunoscute ca fiind profesionale daca factorii declansatori sunt caracteristici locului de munca. In acelasi timp, bolile sunt recunoscute ca fiind profesionale daca survin in urma suprasolicitarii diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in timpul procesului de munca.
De asemenea, pentru ca afectiunea organismului sa fie calificata ca boala profesionala, trebuie indeplinita conditia ca actiunea factorilor nocivi asupra organismului sa fie de lunga durata.
Semnalarea si declararea bolii profesionale se fac intr-un interval de maximum 2 ani de la incetarea expunerii profesionale considerate cauza a imbolnavirii. Exceptie fac cazurile de pneumoconioze si cancerul.
Bolile profesionale cu diagnosticul de pneumoconioza se declara numai pe baza diagnosticului precizat de catre comisiile de pneumoconioze de la nivelul clinicilor de boli profesionale.
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In vederea recunoasterii unei noxe din mediul de munca ca fiind factor etiologic al unei boli profesionale, trebuie sa se poata dovedi relatia cantitativa intre doza noxei respective absorbita de organism si efectul produs asupra acestuia.
Exemple de boli profesionale:
-intoxicatii, provocate de inhalarea, ingerarea sau contactul epidermei cu substante toxice,
-pneumoconioze, provocate de inhalarea pulberilor minerale netoxice, boli prin expunere la:
-energie radianta,
-la temperaturi inalte sau la temperaturi scazute,
-la zgomote si vibratii,
-la presiune ridicata sau presiune scazuta, in mediul de lucru,
- alergii profesionale, dermatoze profesionale,
- cancer profesional,
- boli infectioase si boli parazitare,
- boli prin suprasolicitare, etc.
Nu in ultimul rand, tinem cont de faptul ca bolile profesionale pot afecta intregul organism, fiind boli cu actiune generala sau boli cu actiune locala, cand afecteaza doar o parte din organism.
sursa: clublegislatiamuncii.manager.ro