Intrebare:
In situatia in care se presteaza ocazional, sporadic, munca suplimentara si munca in zilele de repaus saptamanal de sambata si duminica, compensarea prin ore libere nu este posibila intotdeauna, iar repausul saptamanal este acordat si in alte zile decat sambata si duminica, acordandu-se spor la salariu conform dispozitiilor art. 120-123; 137 din Codul muncii, este obligatoriu si:
- sa se prevada expres aceste sporuri in cadrul contractului individual de munca la momentul incheierii acestuia, sau prin act aditional la contractul individual de munca, atunci cand aceste situatii apar in momentul executarii contractului individual de munca?
- sa se opereze inregistrarea si transmiterea acestora in Revisal?
Raspuns:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Conform art. 137 alin. (3) din Codul muncii in situatia in care repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Asadar, cuantumul sporului pentru aceasta situatie nu este stabilit de lege. Legiuitorul a lasat libertate salariatului si angajatorului sa il stabileasca, fie prin contractul individual de munca, fie prin contractul colectiv de munca.
In ceea ce priveste sporul pentru munca suplimentara, art. 123 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Prin urmare, atat sporul pentru acordarea repausului saptamanal in alte zile decat sambata si duminica, cat si sporul pentru munca suplimentara se stabilesc fie prin contractul individual de munca, fie prin contractul colectiv de munca, dupa caz. Sporurile pot fi prevazute in contractul individual sau colectiv de munca in suma fixa sau in procent. Ele vor fi acordate salariatilor atunci cand efectueaza ore suplimentare ce nu pot fi compensate cu libere in conditiile stabilite de Codul muncii sau atunci cand li se acorda repaus saptamanal in alte zile decat sambata si duminica.
In registrul general de evidenta a salariatilor, in baza art. 3 alineatul (2), litera g) din HG 500/2011 sporurile se vor inscrie astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau in procent.
De asemenea, la lit. b) a pct. 18 din Procedura si actele pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si procedura privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) in format electronic aprobata prin OMMFPS 1918/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut prevazut in contractul individual de munca, iar prin sporuri se intelege sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca in suma fixa sau procent.
Prin urmare, daca nu sunt prevazute in contractul individual de munca, sporurile nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor iar daca sunt prevazute se vor inscrie astfel cum sunt prevazute respectiv, in suma fixa sau in procent.