Cum sa mentineti salariatii eficienti: imbinarea a doua legi

25 Aprilie 2013
25 Aprilie 2013
Contributiipensiecodul munciipensie anticipatalimita de varsta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Art. 56 lit. c) din Codul muncii a fost modificat prin Legea nr. 40/2011, in sensul ca, contractul individual de munca va inceta de drept: „la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare”.

Solutiile sunt diferite pentru cazuri diferite.

I. Cazul indeplinirii de catre salariat a conditiilor de pensie pentru limita de varsta

Modificarea Codului muncii trebuie interpretata in sensul ca, daca pana in martie 2010 se depunea mai intai dosarul de pensie limita de varsta, iar contractul de munca inceta numai dupa comunicarea deciziei de pensionare, din martie 2010 si pana in prezent (inclusiv dupa modificarea intervenita prin Legea nr. 40/2011) contractul de munca inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor, fara a se mai astepta decizia de pensionare. Pana la comunicarea deciziei, salariatului i se poate incheia un alt contract de munca, eventual pe perioada determinata, in aplicarea art. 83 lit. e) din Codul muncii republicat („angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul”)

– DAR angajatorul incheie contract de munca numai daca vrea!
Solutia e asadar la indemana angajatorului, in sensul ca poate incheia cu pensionarul pentru limita de varsta fie contract de munca cu pensionari pentru limita de varsta fie pe nedeterminata (dar aici apar probleme la incetarea contractului), fie pe perioada determinata – si atunci contractul inceteaza de drept la expirarea perioadei.

Conform art. 56 alin. (2) din Codul muncii, alineat modificat prin Legea nr. 49/2011 pentru situatiile prevazute la alin. 1 lit. c) – j) ale art. 56 din Codul muncii, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin DECIZIE a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Asadar, survenirea uneia dintre situatiile mentionate mai sus nu inseamna ca incetarea de drept a contractului individual de munca opereaza in mod automat. Este nevoie ca angajatorul sa emita un act intern (ordin, decizie, dispozitie, proces-verbal) prin care sa se constate ca s-a produs una dintre cauzele de incetare de drept a contractului respectiv.

Pentru cazul:
- pensiei de invaliditate,
- pensiei anticipate partiale
- pensiei anticipate
- pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, contractul de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie.

Pentru a ajunge la solutia corecta, prevederea trebuie coroborata cu prevederile noii Legi a pensiilor nr. 263/2010, care arata la art. 114 alin. (1) lit. b), coroborat cu art. 6 alin. (1) pct. I, II si IV din acelasi act normativ, ca in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe

II. persoane care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

III. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

Fac exceptie de la cele de mai sus consilierii locali sau judeteni.

Solutia pentru selectarea salariatilor care au primit decizia de:
- pensie de invaliditate,
- pensie anticipata partiala
- pensie anticipata
- pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare este asadar:
a) pana la primirea deciziei – salariatii sunt mentinuti in activitate;
b) dupa primirea deciziei – angajatorul selecteaza pe cei pe care mai doreste sa ii mentina; acestora le mentine contractul de munca, celorlalti le emite decizie de incetare de drept a contractului.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]