Legea salarizarii unitare: de ce majorari salariale vor beneficia judecatorii si procurii

Isabela Alexe
Isabela Alexe
27 Iunie 2017
27 Iunie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
majorari salariale judecatori 2017majorari salariale justitie 2017legea salarizarii unice 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea salarizarii bugetare propune majorari semnificative, in special pentru medici si profesori, care vor beneficia de doua cresteri salariale, in cursul anului viitor.

La capatul opus se afla judecatorii, procurorii precum si intreg personalul din justitie, care vor primi in anul 2018 doar 25% in plus la salariu. In momentul de fata, proiectul legii salarizarii se afla la promulgare si ramane de vazut ce va decide seful statului, in acest sens.

Proiectul legii justifica majorarile salariale mari, relationandu-le cu stresul sau raspunderea sporita pe care o au anumiti salariati.  

Legea salarizarii unitare ar trebui sa intre in vigoare de la data de 1 iulie 2017, in contextul in care va fi promulgata de seful statului si publicata in Monitorul Oficial, pentru a produce efecte.

Astfel, daca legea va trece, atunci primele majorari salariale de care vor beneficia cei din justitie se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2018, cand se vor majora salariile cu 25%, pentru cei mai multi dintre bugetari.

"...cuantumul brut al salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare, precum si cuantumul brut al sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor, premiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara/salariul lunar de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017", conform proiectului legii salarizarii unitare.


Salarii acordate pentru functie si vechime, in cazul judecatorilor si al procurorilor


Asa se face ca judecatorii si procurorii vor fi remunerati si in functie de locul unde lucreaza (instanta, parchet, etc).  Cei care conduc anumite parchete sau instante vor avea parte de indemnizatia de incadrare maxima corespunzatoare nivelului acelei institutii.

De exemplu, daca vorbim de un presedinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), este demn de mentionat ca acesta va avea o majorare de 13%, la fel ca si procurorul de la ICCJ.

S-a tinut cont si de faptul ca acesti angajati se supun unui grad ridicat de suprasolicitare neuropsihica, precum si de risc. Asa ca judecatorii, procurorii, precum si alti membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii si specialistii din Directia Nationala Anticoruptie vor beneficia de un spor de 25%. Toate acestea se vor aplica odata cu promulgarea legii salarizarii unitare.



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]