Intrebare: Va rugam sa ne spuneti daca este deductibila dpdv fiscal cheltuiala cu analizele de angajare pentru obtinerea fisei de aptitudine , facute de un viitor angajat ,la cabinetul de medicina muncii cu care firma are contract?
La momentul efectuarii analizelor nefiind inca angajatul firmei din punctul nostru de vedere cheltuiala este nedeductibila.
Firma este obligata sa deconteze aceasta cheltuiala, sau ea poate fi suportata de viitorul angajat?
Raspuns: Potrivit art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
La alin. (2) lit. b) al acestui articol, se prevede ca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii veniturilor, deci deductibile fiscal, cheltuielile efectuate, potrivit legii, pentru protectia muncii si cheltuielile efectuate pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale.
Referitor la cheltuielile deductibile prevazute la art. 21 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, mentionate mai sus, precizam ca acestea sunt reglementate de legi speciale, respectiv de Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
40 Modele de Regulament Intern
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Conform art. 13 lit. j) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca una dintre obligatiile ce ii revin angajatorului, in vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, este sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
In conformitate cu prevederile HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, art. 13-16, examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la aceasta hotarare.
In baza celor prezentate apreciem ca, cheltuielile efectuate pentru examenul medical la angajarea in munca sunt in sarcina angajatorului. Totodata, cheltuielile efectuate pentru examenul medical la angajarea in munca, efectuat pentru persoana care urmeaza a fi angajata cu contract individual de munca sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.