Efectele accidentului de munca asupra victimei

29 Noiembrie 2011
29 Noiembrie 2011
accident de muncaefecteinfractiuneinvaliditatedecesIncapacitatea temporara de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Accidentul de munca poate provoca victimei unul din efectele urmatoare:
- incapacitate temporara de munca,
- invaliditate sau
- deces.

Acestea pot surveni imediat dupa eveniment sau la un anumit interval de timp. Elementul pe baza caruia se face incadrarea intr-una din primele doua categorii de efecte este gradul de reversibilitate al pierderii capacitatii de munca.

DEFINIÅ¢II
1. Accidentul care produce incapacitate temporara de munca (ITM) este acel accident care produce incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice consecutive, confirmata prin certificat medical sau, dupa caz, prin alte documente medicale, potrivit prevederilor legale.

2. Accidentul care produce invaliditate (INV) este acel accident care produce invaliditate confirmata prin decizie de incadrare intr-un grad de invaliditate, emisa de organele medicale in drept.

3. Accidentul mortal (D) este acel accident in urma caruia se produce decesul accidentatului, confirmat imediat sau dupa un interval de timp, in baza unui act medico-legal.
------
Incapacitatea temporara de munca

Consecinta cea mai putin grava a unui accident de munca o constituie incapacitatea temporara a victimei de a-si desfasura activitatea ca urmare a tulburarii unei stari functionale (de cel putin 3 zile calendaristice).

Aprecierea incapacitatii o face medicul si trebuie atestata printr-un certificat. Incapacitatea de munca are caracter reversibil si, prin aplicarea unui tratament adecvat, ea dispare. Totusi, in functie de gravitatea si durata incapacitatii de munca, se pot distinge:

- accidente cu consecinte mici, in care sunt incluse accidentele de munca ale caror efecte sunt reversibile, durata incapacitatii de munca este de 3 - 45 zile si victima necesita tratament medical.

- accidente cu consecinte medii, in cazul in care efectele sunt reversibile, durata incapacitatii de munca este de 45 – 180 zile, iar victima necesita tratament medical si spitalizare.

Invaliditatea

Prin accident soldat cu invaliditate se intelege accidentul ce are ca urmare pierderea unui simt, a unui organ, incetarea functiunii acestuia sau o infirmitate permanenta, fizica sau psihica, daca acestea au dus la pierderea totala sau partiala a capacitatii de munca, confirmata prin decizie de incadrare temporara sau permanenta intr-un grad de invaliditate emisa de organele medicale in drept.

Invaliditatea are caracter ireversibil. Prin tratament si ingrijire medicala se obtine doar repararea vatamarii produse organismului, nu si vindecarea tulburarii functionale.

In functie de gradul de afectare a capacitatii de munca exista urmatoarele grade de invaliditate:
- invaliditate de gradul I, cand persoana afectata si-a pierdut total capacitatea de munca si nu are posibilitatea autoservirii;
- invaliditate de gradul II, cand persoana afectata si-a pierdut total capacitatea de munca, dar se poate autoservi;
- invaliditate de gradul III, cand persoana afectata si-a pierdut partial capacitatea de munca, dar isi poate continua activitatea la acelasi loc de munca, insa in conditiile unui program de munca redus.

Decesul

Consecinta cea mai grava a unui accident de munca o reprezinta decesul. Spre deosebire de incapacitatea de munca si de invaliditate, in cazul decesului nu este afectata numai integritatea organismului, ci insasi viata omului.

Un accident de munca poate fi considerat mortal, chiar daca decesul a survenit dupa un interval de timp, cu conditia sa se confirme, in baza unui act medico-legal, ca acesta a survenit drept consecinta a accidentului.

INFRACTIUNE
Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda.

Daca fapta a produs consecinte deosebite, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 3 ani sau amenda, potrivit art. 37 alin. (1) si (2) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]